ČR hostí světovou basketbalovou elitu

ČR - Argentina, foto: ČTK

Ve dvou moravských městech – Brně a Ostravě – se ve čtvrtek rozhořely boje 16. mistrovství světa žen. My se teď podíváme do dějiště šampionátu s naším redaktorem Janem Hlochem.

Brňenská hala,  foto: ČTK
A v první řadě se ptám: jak jsou organizátoři na tuto velkou akci připraveni?

"S nadsázkou řečeno, přípravy probíhají celých pět let, co je známo, že Česká republika bude basketbalový světový šampionát hostit. Samozřejmě hlavní penzum práce odvedli pořadatelé během letošního roku, včetně logisticky nejnáročnější operace, kterou byla příprava jednotlivých hal. Česko nemá typický basketbalový stánek a tak mistrovství světa hostí tři multifunkční arény, což ovšem přineslo jisté potíže, neboť ještě o víkendu, tedy necelý týden před zahájením, v nich probíhaly soutěže v úplně jiných sportech. Brněnská hala ve Vodově ulici, kde mimo jiné rozbily základní tábor i naše reprezentantky, hostila judistický Český pohár. Ostravská aréna mistrovství Evropy ve stolním tenisu a v Karlových Varech, kde šampionát vyvrcholí, hráli domácí hokejisté ligový duel proti Vítkovicím. Času na přestavbu tedy nebylo mnoho. Například v Ostravě trvala nonstop 16 hodin, když bylo nutné nejprve demontovat taraflex, na kterém se hrál ping-pong, poté vytáhnout zásuvné tribuny a nakonec položit nový hrací povrch o úplně jiném rozměru. Zajímavostí je, že zatímco na severu Moravy vzhledem k bohatému sportovnímu programu v aréně rozpustili led a hokejisty Vítkovic poslali hrát do Poruby, v karlovarské hale se nerozpouštělo a pouze se mezi palubovku a led dala izolační vrstva, aby košíkářkám nešla pára od úst."

Mistrovství světa – to zní hrdě. Je ale ta prestiž šampionátu ve sportovním světě skutečně světová?

ČR - Argentina,  foto: ČTK
"Prestiž je pravdu velká. Svědčí o tom mimo jiné to, že televizní signál půjde do 150 zemí světa a rozhlasové linky jsou, obrazně řečeno, nataženy dokonce do 183 států. Takže před basketbalem neutečete například ani na Tahiti. Největší poptávky je po duelech Číny, které má v Asii pravidelně sledovat zhruba čtvrt miliardy diváků. Samozřejmě světový šampionát žen se nedá srovnávat s tím mužským. Ten hostilo nedávno Turecko a měl, hotelovou terminologií řečeno, o několik hvězdiček více. Ale v jednom zaostával. Potýkal se totiž s mnohonásobnou absencí nejlepších hráčů, včetně takových megastar, jako Kobe Bryant, LeBron James, Pau Gasol, Manu Ginóbili či Tony Parker. Jejich zámořští zaměstnavatelé jim, diplomaticky řečeno, start nedoporučili. A tak jako v hokeji Rusové se v basketu vzepřeli pouze domácí Turci. Hidayet Türkoglut kvůli tomu přišel o místo v Torontu Raptors, ale stříbrná medaile mu to plně vynahradila. Ženy naopak přijely v plné síle, v čele s nejlepším světovým duem, které současný basketbal nabízí: Australankou Lauren Jacksonovou i Američankou Dianou Taurasiovou. Ze světové elity chybí pouze mladá Francouzka, nejlepší basketbalistka Evropy uplynulé sezony, Sandrine Grudaová, která si před týdnem nešťastně zranila koleno."

A poslední, přímo zásadní otázka zní: jaké ambice mají na šampionátu české hráčky?

ČR - Argentina,  foto: ČTK
"Myslím, že o těch ambicích hodně vypovídá šestá příčka ve světovém žebříčku FIBA. Když k tomu připočteme výhodu domácího prostředí, tak by mohl reálně přicházet do úvahy i útok na medaili. Byť kolem této mety našlapují svěřenkyně Lubora Blažka, a především samotný trenér, vyloženě po špičkách. Blažek vyhlásil, že cílem českého družstva je postup ze skupiny do závěrečného play-off v Karlových Varech. Ovšem ihned ho trumfli ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš a předseda České basketbalové federace Miroslav Jansta, kteří vsadili shodně 5000 korun na postup do semifinále. Český ženský basketbal těží z bohaté minulosti, když mu v historickém pořadí patří se ziskem šesti cenných kovů skvělé páté místo. Když se před 43 lety konalo mistrovství světa u nás, vybojovaly hráčky bronz. Tehdy to byla pomalu národní tragédie. Letos by v případě stejného výsledku teklo šampaňské proudem."

Autoři: Jan Hloch , Peter Gabaľ
klíčové slovo:
spustit audio