Daň na víno nebude, nikdo se dnes k návrhu nehlásí

Vinaři jsou letos hodně optimističtí. Zatímco k některým jiným druhům ovoce nebyl vývoj počasí příliš příznivý, na vinicích je prý leckde i třikrát více hroznů než vloni. A to ještě extrémně žhavé slunce minulých dní někde hrozny dokonce spálilo. S úrodou by tedy mohli být vinaři spokojeni. Jako blesk z čistého nebe proto na ně musela zapůsobit zpráva, kterou v neděli přinesla televize Prima. Část poslanců ODS prý navrhuje novou daň. Z každého litru vína by se mělo platit deset korun do státní pokladny. Zdá se ale, že to nebude tak žhavé. Pokračuje Zdeněk Vališ.

Vlastimil Tlustý,  foto: autor
S návrhem na vinařskou daň prý přišla frakce kolem poslance Vlastimila Tlustého. Vínu se v Česku v posledních letech daří a jeho spotřeba stoupá. Zatímco v roce 1993 připadlo průměrně na osobu ročně 12 litrů vína, nyní je to už 17 litrů. Oproti evropskému průměru necelých třicet litrů sice Češi stále hodně zaostávají, nicméně i tak by nová daň mohla přinést do státní pokladny asi dvě miliardy korun. Zájmy eráru a daňových poplatníků jsou samozřejmě všude diametrálně odlišné. A tak se nelze divit rozhořčení, které u vinařů vyvolala zpráva televize Prima. Nad údajným návrhem poslanců se pozastavuje i liberální zemědělský analytik Petr Havel.

"To by byl téměř hrob. Návrh je paradoxní už z toho důvodu, že vinaři už nyní odvádějí poplatek z litru vína, a to padesát haléřů, plus ještě další poplatek z hektaru vinic. Tyto prostředky se shromažďují v tzv. vinařském fondu. Polovinu k tomu, co zemědělci mezi sebou vyberou, ještě přidá ministerstvo zemědělství. A tyto peníze jsou určeny na propagaci a marketing našeho vína. To znamená, že tady už jedno nepřímé zdanění je. Vinařská daň by byla dalším zdaněním. Když ještě vezmeme obecnou daň z lihu a další poplatky, tak to by skutečně pro naše vinařství znamenalo velmi omezené možnosti do budoucna."

Podobné odvody neexistují v žádném vinařském státě v Evropské unii. Je téměř jisté, že návrh na novou daň by nenašel podporu u lidovců, pro které je jižní Morava tradiční voličskou baštou. Ani levicová opozice by mu zřejmě nebyla nakloněna. A v samotné ODS se nyní k návrhu nechce nikdo hlásit. Ministr zemědělství Petr Gandalovič ho považuje za nějaké nedorozumění.

"S Vlastimilem Tlustým jsem o tom hovořil osobně. On si vůbec není vědom toho, že by se o něčem takovém jednalo. Musím říci, že v rámci diskuse, kterou vede ODS o daňové reformě, padají v řadě případů návrhy, které je potřeba diskutovat, ale návrh na zdanění vína tam nepadl."

O návrhu nic neví ani předseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Jiří Papež z ODS.

"O tom návrhu jsem také slyšel jen zprostředkovaně. Můj názor na to je poměrně jasný. Byl bych velmi proti, protože Česká republika by daňově zatížila české vinaře výrazněji oproti jiným členským zemím Evropské unie a tím by znemožnila konkurenceschopnost českým vinařům."

Ministr zemědělství Petr Gandalovič se k možné úvaze o zavedení vinařské daně vyjadřuje ještě razantněji.

"Bylo by to pro naše vinařství smrtelné v době, kdy se ho snažíme spíše ubránit proti novým návrhům ze strany Evropské komise. Bylo by nesmyslné, kdybychom jeho pozici ještě oslabovali zavedením nějaké další daně."

Pokud by nás k tomu nepřinutil Brusel, tak vláda rozhodně nebude navrhovat spotřební daň na víno, dodává ministr Gandalovič. V Bruselu sice čas od času zaznívají nesmělé hlasy navrhující zdanění vína, ale naděje na úspěch je téměř nulová. Silné vinařské lobby z Itálie, Francie či Španělska nic takového nepřipustí. Něco jiného je, že v rámci reformy trhu s vínem se mocné jižní státy unie snaží prosadit některé věci, které vyhovují jim, ale jsou nepřijatelné pro většinu ostatních zemí včetně Česka. To už je ale jiná kapitola.