Dárek pro vozíčkáře - výtah na nástupiště metra

Foto: Evropská komise

Tělesně postižení lidé a maminky s kočárky dostali v Praze předvánoční dárek. Na stanic metra Muzeum, jedné z nejfrekventovanějších v centru města, byl ve středu slavnostně uveden do provozu bezbariérový vstup. Byl u toho i Josef Kubeczka.

Foto: Evropská komise
Mrzlo, padal sníh. Před nepatrným domečkem nalevo od budovy Národního muzea v chladu podupoval hlouček lidí. Čekalo se na otevření dveří dvou výtahů vedoucích přímo na nástupiště trasy A metra. Konečně vstupujeme do jednoho z nich a jedeme dolů.

"Cink, cink, cink - nástupiště metra"

Přímo na nástupišti se slova ujímá pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner:

"Ten adventní čas je důležitý i k tomu, že bychom měli myslet na své bližní a na ty, kteří mají zvláštní požadavky, zvláštní potřeby ke svému životu, jako jsou naši handicapovaní spoluobčané. Z toho důvodu bych chtěl dnes slavnostně uvést toto bezbariérové zpřístupnění jedné z nejvýznamnějších stanic metra do provozu. Je to sice pouhá souhra okolností, že se podařilo zprovoznit bezbariérový výtah ve stanici metra Muzeum dva dny před Štědrým dnem, ale je to souhra možná symbolická."

Z celkového počtu 53 stanic pražského metra má nyní bezbariérový vstup 27. U všech nových je samozřejmostí už ve fázi projektů, ale u těch dřívějších, zprovozněných před rokem 1990, se na tělesně postižené lidi nepamatovalo. Nyní chce vedení hlavního města v rámci technických a finančních možností tuto situaci změnit.

"Maximum stanic, které jsou zejména v centru města, bychom chtěli takovýmto způsobem zpřístupnit. Hned v příštím roce bychom chtěli zahájit zpřístupňování dalšího přestupního uzlu na Florenci, v následujících letech dalšího přestupního uzlu na Můstku a postupně dobudovávat síť bezbariérových výtahů či jiných technických prostředků tak, aby v budoucnu maximum, troufnu si říci 80, možná 90 procent stanic metra bylo tímto způsobem pro všechny Pražany, i s omezenou schopností pohybu, zpřístupněno,"

slíbil radní Radovan Šteiner.

Na nástupišti je na svém vozíčku i předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása, který si však na situaci v pražské hromadné dopravě nestěžuje.

"Já myslím, že Praha není na tom tak úplně nejhůř. Znám města, i světová, kde ta přístupnost nebo bariérovost je podstatně větší než v Praze. Je opravdu zajímavé, že v České republice obecně města věnují poměrně velkou pozornost odstraňování bariér."

A co se týče vstupu do různých institucí, úřadů?

"Samozřejmě situace je složitá, nikdo s tím v minulosti nepočítal. Zdravotně postižení byli na okraji společnosti a všechno se budovalo jenom pro ty 'schopné', tak že to bude proces dlouhý. Doufejme, že společnost dá dostatek prostředků na to, aby se časem ta situace vyrovnala. Samozřejmě to není v pořádku."

Společně pak opět nastupujeme do výtahu a jedeme nahoru.

"Cink, cink, cink - uliční úroveň"

A jsme opět na chodníku u Národního muzea.