Dětičky, pojďte do naší školy, budeme na vás hodní...

Učitelé v Česku přivítají za pár dní na startu nového školního roku ve třídách zase o něco méně dětí než v předchozím roce. Prvňáčků je takový nedostatek, že se jednotlivé základní školy předhánějí, jak upoutat pozornost rodičů. Pokud se jim to nepodaří, hrozí jim, že je Ministerstvo školství buď zruší nebo sloučí s jinou školou.

Letos bude prvňáčků dokonce nejméně za posledních deset let. V roce 1995 přišlo do prvních tříd 127 700 nových dětí. Letos to bude jen 90 200 dětí.

"Základním důvodem úbytku prvňáčku u nás je celkový pokles populace v ČR a nízká porodnost v předchozích letech."

Vysvětluje Michaela Kleňhová z Ústavu pro informace ve vzdělávání Ministerstva školství. Poloprázdné první třídy budou zejména v Karlovarském, Libereckém a Plzeňském kraji. O něco lépe jsou na tom školy na Moravě a v Praze. I tady však školy musí řešit důsledky stále nižší porodnosti. Problémy s přílivem nových žáků mají hlavně malé vesnické školy. Ty se snaží rodiče všemožně "uplatit" - například příspěvky na dopravu nebo školní obědy. K této praxi přistupují některá menší města v Karlovarském kraji, kde se dětí rodí vůbec nejméně. O moc lepší situace není ani na základní škole v Jirkově, potvrzuje to ředitel tamní školy Miloš Rousek.

"Letos vlastně poprvé počet prvňáčků výrazně klesl. Loni jsem měli ve dvou prvních třídách po 24 a po 25 žácích. Letos je naplněnost podstatně nižší. Máme opět dvě třídy, ale žáku je v nich po sedmnácti."

Například Jáchymovská radnice slíbila rodičům vyplatit 4000 korun na ruku v případě, že děti přihlásí do tamní školy. Snažíte se i vy nějakým způsobem přilákat prvňáky do vaší školy?

"My se snažíme zkvalitnit nabídku pro rodiče. Letos budeme pořádat den otevřených dveří. Ale je to závislé na rozdělení obvodu a stanovuje to obec, zřizovatel. Jelikož se pokles týká všech škol, tak to není jednoduché vyřešit."

Vysvětluje ředitel základní školy v Jirkově Miloš Rousek. A jak situaci řeší ministerstvo školství?

"Ministerstvo školství řeší tuto situaci tak, že se školy slučují. Menší školy přecházejí pod ty větší a některé školy jdou do útlumu."

Říká Michaela Kleňhová z Ústavu pro informace ve vzdělávání. Podle ní se na nízkém počtu prvňáčků podepisuje i fakt, že rodiče stále více žádají o odklad školní docházky pro své děti. Každé čtvrté dítě, které by mohlo začít chodit do školy, má odklad.