Nový školní rok ve znamení reformy

Foto: ČTK

Začátek a konec školního roku je významným dělítkem našich životů. Pravidelná docházka do školy dává rytmus životu dětí, mládeže i mladých lidí, kteří studují. A jako zaměstnání též určuje životy učitelů a pedagogů. Však se školství věnuje celé jedno ministerstvo. Jaké změny přinese školní rok 2007/2008, který v pondělí začal? Co ministerstvo připravilo za novinky?

Foto: ČTK
"Těším se tam na kamarády, ne na učení, ale docela se těším..."říká školačka prvního stupně. Ona změnu nepozná, zato její mladší spolužáci z prvních třích a starší šesťáci jako první okusí nový systém. Každá škola může od nynějška vytvářet vlastní vzdělávací progam. Vodítkem je povinný rámcový vzdělávací program stanovený ministerstvem. Umožňuje sdružovat výuku příbuzných předmětů do společných hodin, měnit zastoupení jednotlivých předmětů ve výuce. Této změny se dotkla ministryně školství Dana Kuchtová i v pondělním raním rozhlasovém projevu:

"Jde nám o to, aby se učitel už necítil omezován ve způsobu výuky. Aby mohl učit po svém, tak jak to jemu a jeho žákům vyhovuje. Každá škola by měla díky tomu mít svou tvář, které si cení rodiče jejích žáků. To není žádná anarchie, to je svobodný prostor, kteří mají představu, co se dá zlepšit a jak."

Mnohé školy změny vítají, řada škol se ale reformě brání, a ministryně školství Dana Kuchtová přiznává, že jen třetina škol se na ni reformu připravila. V pondělí ráno v České televizi přiznala, že prosadit změny na všech školách potrvá dlouho:

Foto: ČTK
"To, že jsou školy připravené, některé méně a některé vůbec, to si uvědomujeme. Ale to nevadí. To nevadí, protože na refoprmě musíme pracovat pět, deset, možná patnáct let (já doufám, že to půjde rychleji). Ale ve školství se změny prosazují většinou dost pomalu. Na vývoj společnosti školství vždycky reagovalo se zpožděním, s tím musíme počítat."

Podle šetření Ústavu pro informace ve vzdělávání očekávají od školních vzdělávacích programů přínos spíš větší školy s více žáky. Menší školy se často přidrží dřívějších učebních osnov. Pokud se ale vydají cestou vzdělávacích programů, pak se v 75 procentech případů přidají všichni učitelé školy, u velkých škol je v polovině případů.

Do lavic českých základních škol zasedlo v pondělí v osm hodin ráno na zahajovací vyučovací hodiny 850 tisíc žáků. Je to méně než loni, ubylo hlavně dětí na druhém stupni. Prvňáčků ale přišlo o patnáct set víc než loni. Vyplývá to z údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání.

Systém vzdělávacích programů bude postupovat s letošními prvňáky a páťáky každým rokem dál a za čtyři roky bude platit pro celé základní školství. Gymnázia změny čekají od září 2009. Do lavic středních škol usedlo letos 550 tisíc studentů.