Do Česka se začínají vracet turisté. Čísel před covidem se zatím dosáhnout nepodařilo

Turisté před Pražským hradem

Do Česka se začínají vracet turisté. Loni se jich tu ubytovalo 19,5 milionu. To je nárůst o 71 procent. Počet turistů se zvyšoval ve všech krajích s výjimkou Karlovarského. Stále však nedosahuje předcovidových hodnot.

Celková návštěvnost je oproti roku 2019 stále o 11 procent nižší. Podle ředitele portálu Slevomat.cz Ladislava Veselého se cestovní ruch do stavu před pandemií v blízké době nevrátí. Jedním z důvodů jsou i rostoucí ceny. Navíc stále chybí zahraniční turisté. Z oněch 19,5 milionu bylo cizinců jen přes 7 milionů.

Nejvíc přijíždí turisté z Německa, Slovenska a Polska

Ilustrační foto: sj carey,  Flickr,  CC BY-NC-ND 2.0

A kdo k nám jezdí? Stále je nejvíc turistů přijíždí ze sousedního Německa. Loni se jich v ČR ubytovalo 1,85 milionu. Slováků dorazilo téměř 780.000 a Poláků bezmála 615.000. Následovali Američané, Britové a Ukrajinci. Těch se v ČR ubytovalo přibližně 286.000. Statistici však upozornili, že do výsledků jsou započítáni ti, kteří si ubytování hradili sami.

Turistů přibylo výrazně i v hlavním městě. Ani tady se nedostali na čísla před covidem. V pražských hotelech, penzionech či kempech se loni ubytovalo téměř 6 milionu turistů, což je asi 2,5krát více než v roce 2021, ale zhruba o dva miliony méně než v předcovidovém roce 2019.

Vzhledem k rostoucím cenám letos v tuzemsku dovolenou stráví více Čechů, očekává Ladislav Veselý. Méně lidí podle něj může vyrazit i do oblíbeného Chorvatska, jelikož tamní hoteliéři s přijetím eura skokově zdražili.

Chybí turisté z Asie

Lukáš Kovanda | Foto: Elena Horálková,  Český rozhlas

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy by se do Česka v tomto roce mohli začít vracet asijští turisté, kteří kvůli covidovým restrikcím v posledních letech příliš cestovat nemohli. Turisté z Asie loni chyběli i podle ředitele agentury CzechTourism Jana Hergeta. "Proto jsou prioritou letošního roku dálková přímá letecká spojení, kdy první avizovanou vlaštovkou je obnovení přímých letů z Prahy do Soulu od 27. března," uvedl Herget.

Korejci jezdí na rozdíl od Číňanů v menších skupinkách, jsou více rozprostření, jezdí i do Telče a dalších míst, není to jen Praha a Český Krumlov. Propagaci Prahy pomohl v Koreji i seriál Milenci v Praze. Přes internetové influencery a cestovní kanceláře se Česko snaží odhalovat i další města. V první fázi to bylo Brno, může to být jižní Morava se svým folklorem.

Olomouc,  Svatý Kopeček: pohled na premonstrátský klášter s bazilikou Navštívení Panny Marie | Foto: CzechTourism

Cestovní kanceláře se snaží vedle velkých skupin cílit na individuální turisty. Pro ty je třeba ideální Olomouc, kam se z Prahy dostanou za dvě hodiny pohodlně vlakem. Je to město s památkami na seznamu UNESCO a s dobrou gastronomií.

A kolik v Česku turisté utratí? Za den necelé dva tisíce korun, ovšem turisté z Asie utráceli dvakrát tolik. Nepřijíždí také Rusové. Naopak Slováci a Poláci přijíždí víc než před covidem.
Čínských turistů bývalo zhruba 600 tisíc za rok. Očekává se, že jejich návrat bude velmi pozvolný.