Domy slavných spisovatelů či filmové lokace. Mapamátky nabízí tematické vycházky Prahou

Foto: Mapamátky, Facebook

Na procházky po stopách pražské architektury zve nový projekt Mapamátky. Vytvořila ho skupina studentů z Vysoké škole ekonomické. Jde o online webovou platformu, která zatím nabízí čtyři tematické trasy - jsou věnované brutalismu, filmovým lokacím, prázdným budovám a domům, kde žili slavní spisovatelé.

Tým Mapamátek,  foto: Mapamátky

"Při tvorbě Mapamátek jsme reagovali na podmínky současné koronavirové situace, kdy byly omezeny hromadné akce a značná část života všech se přenesla do online prostředí," uvádějí na webu Mapamátky autoři projektu.

Ten má podle nich za cíl popularizovat architekturu a prezentovat ji lidem tak, aby je bavila a zároveň aby se něco nového dozvěděli. Stačí si vybrat trasu a vyrazit na procházku. „Chtěli bychom, aby byla architektura lidem prezentována v souvislostech a aby jim bylo umožněno najít její krásu,“ přiblížila na webu studentského listu VŠE vedoucí projektu Marie Zákostelecká.

Návštěvníci tak mohou prostřednictvím webu Mapamátky poznávat město i bez průvodce. Na webu najdou mapy, které je nasměrují na správnou cestu. U každé budovy se mohou na chvíli zastavit, prozkoumat ji ze všech stran a na webu si přečíst, co stojí za povšimnutí a prohlédnout si fotografie.

Po stopách spisovatelů či filmařů

Procházka literární trasou vás zavede i k domu U Dvou slunců,  původně vybudovanému jako renesanční jednopatrová novostavba,  foto: Mapamátky

Trasy umožní návštěvníkům poznat pražské památky z jiné perspektivy. Navíc se nesoustředí pouze na architekturu jako takovou, ale kladou si za cíl ukázat návštěvníkům její přesahy. Jednotlivé trasy mají různá témata, aby si mohl každý najít to svoje. Zatím mohou zájemci blíže poznávat český brutalismus, domy slavných spisovatelů, filmové lokace nebo problematiku opuštěných budov.

Na literární trase se zájemci mohou vydat po stopách českých spisovatelů a přečíst si něco o domech, kde vyrůstali, žili a tvořili. Od Jana Nerudy, přes Franze Kafku až po Jaroslava Haška. Nechybí tam ani Werichova vila na malostranském ostrůvku Kampa, kde kromě Jana Wericha pobývalo více významných osobností. Trasa návštěvníky dovede i na zajímavá místa, kde vznikla spousta známých literárních děl.

Dům v Bílém domku stojí kousek od Újezdu již od roku 1700,  avšak v posledních letech je prázdný a chátrá,  foto: Mapamátky

Na filmové trase zase navštěvník pozná místa, kde se na konci 60. let natáčel film Spalovač mrtvol. Nebo Žižkovské schody, které jse objevily například v kriminálním seriálu Panoptikum města pražského či v několika filmech, ale také v seriálech a reklamách. Jednou ze zasávek filmové trasy je i Národní památník na Vítkově, který se objeví ve filmu Hellboy jako Úřad pro výzkum paranormálních jevů. K nejoblíbenějším filmovým lokacím zahraniční a české produkce patří Invalidovna - natáčel se tam i Formanův oscary ověnčený film Amadeus či dánské drama Královská aféra.

Cesta po prázdných domech návštěvníka zavede na Malou Stranu k domu U Ducha svatého nebo nebo k domu U Červeného orla, který je jedním z nejužších v celé Nerudově ulici. Na zastávce brutalistní trasy nechybí obchodní dům Kotva, který byl prvním poválečným obchodním domem v Praze. Nebo Hotel InterContinental z roku 1968, jehož exteriér vyniká zajímavou kombinací materiálů - surového betonu, keramického obkladu a skla.

Spolupráce

Komplex tří kancelářských budov Pragerovy kostky stojí v areálu Emauzského kláštera v blízkosti Karlova náměstí,  foto: Mapamátky

Studenti práci na projektu konzultovali s odborníky, kteří jim poskytli potřebné informace pro vytvoření obsahu webu. Díky tomu se povedlo některým trasám získat patrona. Brutalistní trasa byla vytvořena ve spolupráci s projektem Architektura489, který se zabývá architekturou let 1948 až 1989.

Projekt podpořil i spolek Prázdné domy, který upozorňuje na problematiku prázdných domů nejen po Praze. Inspirací pro filmovou trasu byl potom instagramový účet s názvem Filmed in Prague, jehož tvůrce poskytl projektu své fotografie k uveřejnění na web.

Pokud se zájemci rozhodnou po procházku s Mapamátkami, najdou na webu i doporučení, ze které zastávky městské hromadné dopravy svou trasu začít. Všechny procházky trvají jednu až dvě hodiny. Trasy budou také natočeny, aby o projekt nepřišli ti, kteří zrovna do ulic Prahy vyrazit nemohou. V plánu je do budoucna přidávat také další tipy na vycházky, a to nejlépe i v jiných městech.