Ekonom Jan Švejnar zvažuje kandidaturu na prezidenta

Jan Švejnar, foto: ČTK

Zdá se, že Václav Klaus bude mít soupeře v boji o prezidentské křeslo a to ekonoma Jana Švejnara. Ostře proti se však postavila ODS, podle níž je Švejnar kvůli své práci pro Československou obchodní banku ve střetu zájmů. Kdo je Jan Švejnar, jaké názory reprezentuje a jaké jsou jeho šance na zvolení?

Jan Švejnar,  foto: ČTK
Pouze Jan Švejnar má jako Klausův protikandidát šanci vyhrát, řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek poté, co se na jeho jménu shodli sociální demokraté. Připouští, že určitým handicapem je, že Švejnara veřejnost příliš nezná.

"Jsem přesvědčen, že pokud například proběhnou debaty na úrovni sdělovacích prostředků mezi ním a profesorem Klausem, že nebude ten, kdo ty debaty bude prohrávat, a česká veřejnost ho pozná a určitě ho ocení."

Jméno Jana Švejnara se však čas od času na politické scéně objevuje. Emigroval v roce 1970 a ve Spojených státech se stal profesorem. Do Československa se vrátil v roce 1990 jako člen mise Světové banky, pracoval také jako ekonomický poradce prezidenta Václava Havla. Ten o něm po pádu Klausovy vlády uvažoval jako o premiérovi. Dnes Jan Švejnar působí jako profesor ekonomie na Michiganské univerzitě.

Osud prezidentské volby mají v rukou lidovci a komunisté. Blíže ke zvolení má zatím stále současný prezident Václav Klaus, i když Čechoameričan Švejnar získal během dvou dnů na svou stranu hned čtyři parlamentní uskupení - sociální demokraty, zelené a senátory z Klubu otevřené demokracie a z klubu SNK. Klíčem k úspěchu tedy bude, kdo přesvědčí lidovce a komunisty. Švejnarovi by jako bývalému emigrantovi podpora KSČM nevadila.

"Samozřejmě je tady složitá historická situace. Na druhou stranu jsme téměř 20 let od revoluce. Všechny politické subjekty v ČR s komunistickou stranou jednají, komunistická strana získává velký počet hlasů v normálních demokratických volbách, čili je potřeba ji brát jako politický subjekt, se kterým se musí jednat a který se musí vzít v úvahu."

Hradčany
Na schůzce se sociálními demokraty se podle tisku Švejnarovi podařilo zbořit mýtus, že je pravicovým ekonomem, když se prezentoval jako kritik rovné daně, kterou prosazuje ODS. Krátce předtím se nicméně poměrně pochvalně vyjádřil o nedávno schválené vládní reformě. Právě v pohledu na ekonomiku a průběh transformace se Švejnar asi nejvíce liší od Václava Klause. Kritizoval například nedostatečný právní rámec, který provázel českou cestu ke kapitalismu. Neshodnou se ani v pohledu na EU. V září 2002 Švejnar na Klausovu adresu prohlásil, že není na úrovni západních ekonomů. Klaus řekl, že se Švejnar zatím mýlil ve všem, co kdy řekl.

ODS, která podporuje Václava Klause, označila Švejnarovu kandidaturu jako střet zájmů. Švejnar je totiž od roku 2003 šéfem dozorčí rady Československé obchodní banky. Ta přitom vede s Českou republikou arbitrážní spory o 30 miliard korun, řekl místopředseda ODS Petr Nečas.

"To je prezidentský kandidát Československé obchodní banky. Jaký bude další krok? Vládu nahradí představenstvo? Prezident republiky má přístup ke všem dokumentům vlády, které se například týkají arbitrážních sporů. Chci připomenout, že prezident republiky bezvýhradně a jednoznačně jenom on, jmenuje členy bankovní rady. To jsou tak dramatické konflikty zájmů, že já nemůžu věřit, že někdo toto může myslet vážně."

Jak případná volba dopadne, se nedá odhadnout, tajná volba je nevyzpytatelná.