Fischer: Vláda získala silný mandát

Foto: ČTK

Poslanecká sněmovna v neděli podle očekávání vyslovila důvěru přechodné vládě Jana Fischera. Pro hlasovalo 156 ze 194 přítomných poslanců. Nová vláda tak získala důvěru nejvyšším počtem hlasů od vzniku České republiky.

Hlasování o důvěře,  foto: ČTK
Členy kabinetu nominovaly ODS, ČSSD a Strana zelených. Právě zástupci těchto tří stran vládu podpořili spolu s některými nezařazenými poslanci včetně Olgy Zubové a pěti poslanci KDU-ČSL včetně Pavla Severy. Proti vládě hlasoval pouze bývalý sociální demokrat Miloš Melčák. Komunisté, zbývající lidovci a nezařazení poslanci se hlasování zdrželi, stejně jako poslanec ODS František Laudát; dohromady jich bylo 37.

Expremiér Mirek Topolánek uvedl, že výsledek hlasování dává vládě omezený mandát do předčasných říjnových voleb.

Jan Fischer a Mirek Topolánek  (vpředu),  foto: ČTK
Topolánek: "Myslím, že jak programové prohlášení vlády tak vystoupení jednotlivých ministrů ukázala, že jsou si této skutečnosti vědomi, a proto to hlavní. kvůli čemu poslanci za ODS vyslovili důvěru, že tato vláda se ctí dokončí po velké ostudě české předsednictví, tato vláda bude implementovat (přijme) protikrizová opatření, která jsme zahájili my, a tato vláda připraví rozpočet, což nebude vůbec jednoduché s deficitem, který signalizovala."

Jan Fischer považuje mandát, který získal od sněmovny za silný.

Fischer: "Ten mandát vlády je tím pádem silný, byť to není mandát k politickým krokům, je to mandát pro tvrdou práci. Pro dobrou a efektivní službu této zemi a jejím občanům. A je to mandát pro to, abychom se mohli vyrovnat s prioritami, které jsme si v programovém prohlášení předsevzali."

"Výsledek dnešního hlasování vnímám jako záruku politické stability na nejbližší období," oznámil po hlasování prezident Václav Klaus, který Fischerovi telefonicky poblahopřál. V nejbližším možném termínu se chce na Pražském hradě s Fischerem setkat a informovat se na postup vlády v některých záležitostech.

Jan Fischer  (vpravo) přichází na jednání vlády,  foto: ČTK
Hlasování předcházela čtyřhodinová rozprava, ve které poslanci zopakovali svá stanoviska, která dávali najevo už v uplynulých týdnech. I podporovatelé nového kabinetu měli alespoň dílčí výhrady vůči nové vládě a jejímu programu. Výtky ČSSD se týkaly například privatizace, v případě ODS a zelených pak nového ministra vnitra Martina Peciny a jeho náměstka Jiřího Komorouse. Premiér shrnul:

Fischer: "Já myslím, že ta rozprava velmi plasticky potvrdila celou rozporuplnost názorů, jak už to v bytostně politickém orgánu bývá. Kdyby tato vláda chodila s nějakými masivními reformními či jinými průlomovými návrhy, tak tu prostě definičně nemůže uspět."

Zvlášť se pak vyjádřil k jednomu bodu:

Fischer: "Za velmi vážnou považuji připomínku o absenci antikorupčních opatření v programovém prohlášení a postoj vlády ke korupci. Především to bude vláda - a budu na to dbát osobně - aby její členové a aparáty ministerstev byli vůči všem korupčním jevům absolutně imunní."

K dalším tématům, na která chce Fischer s novou vládou klást důraz, patří vzdělávání, věda a výzkum a infrastruktura. Podle Fischera se bude muset změnit přístup státu k hospodaření s veřejnými penězi, stejně jako přístup k mandatorním výdajům ve státním rozpočtu.