Fischerova popularita láme rekordy

Jan Fischer, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Premiér Jan Fischer se za krátkou dobu ve funkci vyhoupl do čela "hitparády"ústavních činitelů. U občanů ČR se těší větší popularitě než prezident Václav Klaus. Po důvodech raketového vzestupu oblíbenosti Fischera mezi lidmi jsem pátral v rozhovoru s politologem Janem Kubáčkem.

"Je to dáno tím, že je nováčkem, což je pro veřejnost přitažlivé. Ale zejména je nestraníkem, který jde po věcných problémech, snaží se je řešit kultivovaně a nejde do plamenných prázdných sporů. To na Čechy dobře působí, protože takových politiků je málo. Většina politikaří, útočí na sebe, nejsou schopni kompromisu. Vedle toho je zde premiér, který informuje veřejnost o jednotlivých krocích a hlavně o výsledcích. Je spojován s řešeními a odborností"

Myslíte si, že Fischerovi pomohlo také to, jak funkci premiéra zvládali jeho dva předchůdci?

"Samozřejmě, že je srovnáván s předsedou ODS Topolánkem a ČSSD Paroubkem. Oba dva jsou spojováni s jistou arogancí, sebestředností, útoky na novináře i na veřejnost a hlavně vzájemnými ataky a ideologickou politikou."

Velmi kladně byl v roce 1998 hodnocen další úřednický premiér - pan Tošovský. Jedná se o nějaký fenomén v české společnosti?

"Obecně jsou úředníci v české politice vnímáni pozitivně. Většinou přichází ve zjitřených dobách, snaží se překlenout problémy a většinou uklidnit situaci a nalézt kompromis. Jsou atraktivní i z toho důvodu, že straníci se jich v určité době začnou obávat a negativně se vůči nim vymezují podle hesla nepřítel mého nepřítele je mým přítelem. Rázem se stává dotyčný úředník populární i ve skupině společnosti, která ani neví, co dělá, jenom proto, že je konkurentem straníkovi."

Jan Fischer na galavečeru k vyhlášení vítězů 8. ročníku soutěže Česká hlava 2009,  foto: ČTK
Jan Fischer se mohl stát českým eurokomisařem. On to však odmítl. Lidé dali jasně najevo, že si ho přejí spíše v pozici českého premiéra. Je to reálné vidění světa - je této zemi prospěšnější v pozici dočasného premiéra, než kdyby byl v Bruselu, kde by měl podstatně delší mandát?

"Je to spekulativní, protože nevíme, jaké by dostal portfolio. Ale pro veřejnost je důležité, že zůstal ve funkci premiéra."

Troufnete si zatipovat zda Fischer z politiky odejde nebo bude pokračovat?

"Je to pouze odhad, ale myslím si, že v politici zůstane v rámci nějaké vybrané politické strany."

A v jakém uskupení?

"Myslím, že to bude uskupení středové."