Hartl: šanci dlouhodobě uspět nemá politik, který polarizuje veřejnost

Z poslanců je nejvíce u lidí oblíbena Vlasta Parkanová z KDU-ČSL. Zjistila to agentura STEM, která na základě dlouhodobého průzkumu sestavila žebříček popularity poslanců. Agentura se téměř 17 tisíc respondentů ptala na to, jak jsou spokojeni s prací konkrétního poslance ve svém volebním obvodu. Na průzkumy veřejného mínění panují různé názory. Přesto je všichni sledují. Výsledkům pak tleskají, jsou jimi zneklidněni, nebo je zlehčují či úplně zatracují jako nedůvěryhodné, popřípadě zmanipulované. Je tomu tak i v případě preferencí politických stran a obliby jednotlivých politiků. Tady dokonce dochází k jistému paradoxu, protože obliba politiků se v průzkumech většinou nekryje s preferencemi stran. Jak vlastně taková obliba politiků vzniká, na to se Zdeněk Vališ ptal Jana Hartla, ředitele agentury STEM.

Co má podle vašeho názoru největší vliv na lidi, když hodnotí politiky?

"Pro značnou část lidí je dominantním zdrojem poznatků televize. Televizní šoty trvají jenom pár vteřin. Takový mediální obraz politika je samozřejmě fragmentární. Z druhé strany ale politik musí být schopen hovořit jasně, stručně, obyčejnou řečí."

Proto také zřejmě nebyl u veřejnosti moc populární například Vladimír Špidla, který hovořil velice složitě....

"Ano, ano. Nebo si vzpomeňme na někdejšího předsedu ODA."

Stanislav Gross
Nyní je na prvním místě žebříčku obliby ministr kultury Vítězslav Jandák. Nehraje v jeho případě dost velkou roli jeho herecká minulost?

"Z pohledu oné jednoznačnosti, srozumitelnosti, přímočarosti v komunikaci tak tomu bezesporu je. Jandák umí podat to, co lidé vlastně chtějí slyšet, čemu rozumějí. Má z hereckého povolání nacvičenou takovou obecně přijatelnou dikci. Je takovým lidovým typem. A toho všeho umí samozřejmě dobře využít. Určitě je to jeden z faktorů, který mu přidává na popularitě."

Na druhé straně je tu ministr zdravotnictví David Rath, který je také velice komunikativní typ. V jeho případě je ale veřejnost rozdělena na dva póly.

"Je to přesně tak. V našem výzkumu se skutečně ukazuje, že ve vztahu k Davidu Rathovi je veřejnost rozpolcena na zhruba stejně velké tábory. Je třeba říci, že David Rath hovoří jasně a srozumitelně. Je to ale konfliktní politik a tady u nás nemá dlouhodobě šanci uspět politik, který polarizuje veřejnost. Na čelných místech žebříčku preferencí obliby vždy byli lidé, kteří se vyhýbali hlavním konfliktům ve společnosti a působili celkově takovým klidným, konsensuálním dojmem. Připomeňme si, jak polarizovaně působil na veřejnost třeba Václav Klaus, když byl ještě v ministerských, ve vládních pozicích. Na čelných místech žebříčku obliby jsou lidé, kteří vlastně nikomu nevadí."

To byl svým způsobem - než se stal premiérem - i případ Stanislava Grosse, dlouhodobě nejpopulárnějšího politika.

"Ano, bezesporu. Když si vzpomeneme na hvězdy žebříčku preferencí, tak to byl Stanislav Gross, Petra Buzková, svého času Vladimír Dlouhý či Jiří Dienstbier, který se ve svých vyjádřeních zabýval především zahraničními otázkami, které stály mimo vnitropolitické konflikty. Vždy byla důležitá ta nekonfliktnost."