Hrad Karlštejn

Карлштейн (Фото: Милош Турек, Чешское радио - Радио Прага)

V dnešní rubrice zavítáme s její autorkou Kateřinou Brezovskou na nejnavštěvovanější historickou památku Středočeského kraje - hrad Karlštejn.

Postavení hradu Karlštejn je mezi českými hrady výjimečné. A to nejen historickým významem, ale i jeho mohutností a architekturou. Založil jej roku 1348 český a římský král Karel IV. a přisoudil mu úlohu schránky korunovačních insignií a nejcennějších relikvií římské říše. Hradu dominuje masivní hranolová věž zvaná Velká. Hlavním prostorem této věže a vůbec nejcennějším původním prostorem Karlštejna je kaple sv. Kříže, která patří nesporně k nejpůsobivějším památkám evropského středověku. V sobotu 1.července se tento historický skvost po 19 letech restauračních prací opět otevřel veřejnosti. Co bylo příčinou tak dlouhé doby rekonstrukce? Šlo o shánění materiálu a především zabezpečení stálého klimatu v kapli, který si vyžadují užité materiály.

Hrad Karlštejn
Při otevření kaple ředitel památkového ústavu Roman Váňa uvedl, že si její restaurování vyžádalo zhruba deset miliónů korun, z toho polovinu činila hodnota prací a polovinu cena materiálu. Vedoucí oddělení restaurování Středočeského ústavu památkové péče Dagmar Martincová zase připomněla, že shánění zlata na opravy obložení stěn a stropu bylo v 70. a 80. letech leckdy dobrodružné. Do republiky muselo tehdy zlato dovážet filmové studio Barrandov. To si poté službu podle Martincové vybralo bezplatným filmováním v prostorách hradu. Připomeňme, že mezi neznámější určitě patří úspěšný muzikál noc na Karlštějně. V závěru dnešní rubriky si jednu z písniček tohoto muzikálu zahrajeme. Ale nyní už pojďme navštívit kapli svatého kříže. Na její historii jsme se po telefonu zeptali zástupce kastelána Tomáše Řehoře.

Kaple
Kaple tedy vznikla podle projektu císaře Karla IV. jako trezor pro říšské korunovační klenoty a ostatky svatých. Měla to být tedy nedobytná pokladnice. Zda tomu tak opravdu bylo, na to odpověděl zástupce kastelána Tomáš Řehoř.

Podle historických pramenů se začal Karlštejn budovat roku 1348 a hrubá stavba trvala přes sedm let. Vnitřní úpravy kaple svatého Kříže, zvané mimochodem také Utrpení Páně, se pak protáhly až do roku 1365. Její výzdoba byla koncipována jako nebeský Jeruzalém. Požádali jsme Tomáše Řehoře, aby nám přiblížil, co všechno je v kapli k vidění.

Při rekonstrukci kaple bylo největším problémem zachování stálého klimatu a samozřejmě také udržení přehledu nad chováním návštěvníků. Jednu dobu se prý dokonce uvažovalo o tom, že středem kaple povede průhledný tunel z plexiskla. Nakonec ale došli odborníci k tomu, že nebudou přizpůsobovat památku turistickému ruchu, ale naopak turistický ruch památce. A tak se rozhodli k razantnímu omezení počtu návštěvníků.

To že se za hodinu do kaple podívá pouze deset návštěvníků podle průvodkyně Gabriely Chalupské ještě umocňuje vzácnost prohlídky.

Pokud se tedy vážení posluchači rozhodnete Karlštejn navštívit a podívat se také do Kaple svatého kříže, určitě nebudete zklamáni. Jak už jste ale slyšeli, prohlídku druhého okruhu kam patří také kostel Panny Marie s nástěnnými malbami ze 14. století, kaple svaté Kateřiny, původní sakristie, dřevěná spojovací chodba věží, lapidárium a hradní obrazárna, si musíte rezervovat předem v rezervačním centru památkového ústavu. Podle posledních údajů je už rezervováno 70 procent prohlídek v červenci, 50 procent v srpnu a kolem 30 procent v září a říjnu.

10
49.937743700000
14.187094800000
default
49.937743700000
14.187094800000