Inspirovala nás zkušenost umělců na hranici života a smrti. Česko-francouzské trio propojí v Terezíně výtvarné umění a hudbu

Rés(O)nances

Památník Terezín připravuje výtvarnou instalaci ve spolupráci s česko-francouzským uměleckým triem Rés(O)nances. Jeho tvorba vychází z propojení vizuálního umění a hudby.

Čtvrtý dvůr v terezínské Malé pevnosti | Foto: PatrikPaprika,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Trio tvoří zpěvačka a výtvarnice Marie Verhoeven, hudební skladatel Jan Krejčík a výtvarník Dominique Defontaines.

V čem přesně spočívá spolupráce mezi triem Rés(O)nances a Památníkem Terezín?

"Na čtvrtém dvoře terezínské Malé pevnosti budeme vytvářet výtvarnou instalaci, která reflektuje téma tvorby v omezených podmínkách. Její název je Navzdory všemu tvořit. Výstavu zde zahájíme 24. března ve 14h naší performancí, na kterou jste všichni srdečně zváni."

Co Vás při tvorbě výstavy inspirovalo?

"Inspirovala nás zkušenost umělců, která v místě utrpení a na samé hranici života a smrti svědčí o síle tvůrčí práce a obrovské svobodě vnitřního života v kontrastu s okolním nesvobodným světem. Zároveň odkazuje k naději, která má univerzální přesah. Je to taková lekce pokory pro nás všechny."

Památník ticha v pražských Bubnech | Foto: Jana Šustová,  Český rozhlas

Jsou kromě Památníku Terezín a Českého centra v Paříži do projektu zapojeny i další české či francouzské instituce?

"Projekt zahrnuje více akcí a je do něj zapojeno několik českých i francouzských institucí. Kromě dvou zmíněných je to například Památník ticha v pražských Bubnech, Institut terezínských skladatelů a Nadační fond Arnošta Lustiga.

Z těch zahraničních jsou to především Mémorial de la Shoah v Paříži, evropský hudební ansámbl Voix Étouffées a dotační fond pro evropskou uměleckou tvorbu ve Francii Euro Art."

Rozhovor s česko-francouzským uměleckým triem Rés (O)nances | Foto: Jana Stuláková,  Český rozhlas

Zúčastníte se v Terezíně i dalších akcí?

"Kromě výtvarné části projektu budeme realizovat několik koncertů ve spolupráci s ansámblem Voix Étouffées, který se soustředí na hudební tvorbu pronásledovaných autorů. Program bude doplněn premiérou skladby Jana Krejčíka, hudebního skladatele našeho ansámblu, uvedenou v Terezíně, Praze a Paříži."

Součástí projektu je dětská výtvarná soutěž nazvaná Malovat a přežít. Mohou se do ní přihlásit pouze české děti, nebo i ty francouzské?

Kresba od Helgy Hoškové-Weissové | Foto: Annette Kraus,  Radio Prague International

"Tuto soutěž vyhlašuje Památník Terezín pro české žáky a studenty již několik desetiletí. Letos poprvé se však mohou zúčastnit i zahraniční, tedy francouzské děti a mládež."

V květnu bude v Českém centru v Paříži probíhat výstava kreseb Helgy Hoškové - Weissové, která v terezínském ghettu strávila jako dítě tři roky. Co na svých kresbách znázorňuje?

"Helga Hošková do Terezína přijela v jednom z prvních transportů, bylo jí 12 let. Po celou dobu, kterou v Terezíně strávila, skrze kresby zachycovala běžný život v ghettu viděný očima dítěte. Válku přežila a stala se malířkou. Téma utrpení, kterému byla svědkem, ovlivnilo celý její pozdější umělecký život."

Helga Hošková-Weissová se svými obrazy | Foto: Annette Kraus,  Radio Prague International

Vrátíme se zpět k Vašemu triu Rés(O)nances. Jak vlastně vzniklo?

"Náš ansámbl vychází z dlouholeté hudební a tvůrčí spolupráce mezi mnou a Janem Krejčíkem. Následně se k nám připojil výtvarník Dominique Defontaines, který je však původním povoláním architekt.

Marie Kopecká Verhoeven | Foto: Michaël Crotto

Postupně jsme se společně vydali směrem hledání nových forem soudobého scénicko-hudebního žánru a prostorových instalací, které spojují vizuální umění s hudbou."

Plánujete do budoucna představit další projekty s podobnou tématikou?

"Ano, propojení historie a současnosti prostřednictvím tvůrčí práce je určitě jedním z témat, kterým bychom se chtěli v příštích letech zabývat."