Izraelské osobnosti s československými kořeny: houslista Hagai Shaham

Hagai Shaham, foto: archiv Hagaie Shahama

„Hudba (a umění) prospívá naší duši a já věřím, že je to duchovní nutnost lidstva,"říká houslista Hagai Shaham. Je další z osobností, se kterou vedl rozhovor ředitel Českého centra v Izraeli Robert Mikoláš v rámci on-line projektu.

Hagai Shaham,  foto: archiv Hagaie Shahama

Tel Aviv,  foto: Vodnik,  Wikimedia CC 2.5
Pane Shaham, jak je vaše rodina spjata s Československem?

Můj otec Amnon Shaham se narodil v Československu (Nitra) v roce 1936. Po válce v roce 1949 přišel do Izraele. Byl učitelem hudby a inspektorem hudebních studií ministerstva školství na severu Izraele. Dnes je v důchodu, hraje (za normálních okolností) týdně komorní kvarteto se svými amatérskými přáteli.

Co děláte v těchto dnech? Jste v Izraeli nebo jste snad uvízl v zahraničí kvůli opatřením přijatým v souvislosti s rozšířením koronaviru?

Jsem v Izraeli, zavřený doma ... Cvičím, učím z domova, nakupuji jídlo pro svou rodinu ..... Měl jsem být na turné (Anglie, USA a Nizozemsko), ale všechno bylo zrušeno, stejně jako zbytek této sezóny.

Nenudíte se? Většinu roku cestujete po světě, učíte v zahraničí, ale teď musíte být doma?

Vlastně vůbec ne. Mám teď čas, který mohu opravdu využít k dělání věcí, které jsem vždycky chtěl, ke čtení nových věcí a navíc pokračuji ve výuce svých studentů na univerzitě v Tel Avivu i na univerzitě v New Yorku.

Ilustrační foto: Pexels / Pixabay CC0
A co hrát „online“? Neplánujete online koncert „doma“, abyste potěšil své fanoušky, jak to dnes dělají někteří hudebníci nebo orchestry, jako je Česká filharmonie?

Neplánoval jsem žádné online představení. Vyučování je dost náročné. Prostředky, které mám (normální internet, skype / zoom atd.), nejsou v přijatelné kvalitě pro živé vysílání hudby. Možná udělám něco pěkného se svými dvěma dětmi, které jsou doma se mnou.

Jdou děti ve vašich stopách? Jsou také nadaní hudebníci? Co tak udělat společný domácí koncert?

Dvořákova Sonatina,  zdroj: archiv Muzea Antonína Dvořáka v Praze
Právě jste položil otázku na mou předchozí odpověď. :-) Doma je ještě jeden houslista (Michael, 16 let) a kontrabasistka (Naomi, 22 let). Už jsme zkoušeli nějakou komorní hudbu, uděláme víc, možná na naší střeše (jako Beatles)

Když už mluvíme o České filharmonii, jste skvělý znalec a podporovatel českých skladatelů, že?

No, hrál jsem skladby několika skvělých českých skladatelů jako Dvořák, Smetana, Janáček, Martinů ... vše opravdu skvělé, na nejvyšší úrovni. Nahrál jsem CD Janáčkova kompletního díla pro housle a klavír a 2 klavírní tria Dvořáka. V příštím roce plánuji nahrát jeho Sonátinu a Slovanské tance.

Až tato krize skončí, máte nějaké plány, kde chcete hrát? A co v České republice?

Pevně doufám, že se vrátím ke svým normálním plánům. Už mám rezervace na sezónu 2021/22 ... A příliš mnoho věcí bude v nejbližší době pravděpodobně zrušeno (letní festivaly atd.). Vždy jsem rád hrál v České republice, byl jsem tam několikrát a mnohokrát jsem spolupracoval i s českými hudebníky. Zatím nemám naplánované vystoupení, ale takovou příležitost vždycky uvítám!

Hagai Shaham je jedním z mezinárodně nejuznávanější izraelských houslistů. Shaham byl studentem renomované profesorky Ilony Feherové. Později ve studiích pokračoval u Emanuela Boroka, Arnolda Steinhardta a Guarneriho kvarteta. Shaham získal několik mezinárodních ocenění. Jako sólista vystupoval s Královskou filharmonií, BBC Philharmonic, s Pražskými filharmonickými a rozhlasovými orchestry, a mnoha dalšími. Nahrál více než 30 alb, které byly s nadšením přijaty mezinárodním tiskem. V současnosti je profesorem na Buchmann-Mehta School of Music na Telavivské univerzitě a rezidenčním umělcem na Stony Brook University v New Yorku. Spolu s houslistkou Ittai Shapirou je spoluzakladatelem Nadace Ilony Feherové na podporu mladých izraelských houslistů.

klíčové slovo:
spustit audio