Jak slaví Vánoce Češi v zahraničí? České cukroví boduje!

Krajanské Vánoce v Austrálii, foto: Ludvík Jedla

Jak slaví Vánoce Češi v zahraničí? Mnozí si přinesli své zvyky. Pečou české cukroví, snaží se sehnat i kapra. Další zvyky převzali ze země, ve které žijí.

Foto: Marta McCabe

Jaké prožívají Vánoce krajané v Severní Karolíně v USA, v australském Perthu, v Belgii, na Ukrajině či ve Francii? O své postřehy se podělili Marta McCabe, Ludvík Jedla, Dana Straková, Ludmila Čiževská a Martina Procházková.

Marta McCabe: Dárky 25. 12. jsou praktické. Nemusím honit děti do postele

Vánoce po česku i americku slaví Marta McCabe, která před pěti lety založila českou školu v Severní Karolíně. "Můj manžel je Američan s irskými kořeny narozený na Havaji. Mé tři děti (12, 14 a 16 let) se všechny narodily v USA. Podle americké tradice například stromeček zdobíme již začátkem prosince.

Foto: Marta McCabe

Dárky děti vždy pod stromečkem najdou a rozbalují až 25.12. ráno, jak je tomu zvykem v USA, což je docela praktické, protože jako malé si mohly s novými hračkami hrát celý den a nemuseli jsme je zahánět hned po rozbalení dárků do postele. Kromě dárků pod stromečkem děti najdou malé dárečky a dobroty v ponožkách zavěšených nad krbem."

Martina Provázková, která studovala ve Francii na Sorbonně, prožila Vánoce v rodině svého francouzského přítele. "Hlavní den Vánoc je pro Francouze 25. prosinec. Rodina mého přítele ale bere jako hlavní slavnostní den 24. prosinec, tak jako my v Čechách. Mají dlouhou večeři a rozdávají si dárky mezi chody. Začínají aperitivem ve 20:00, diskutují, baví se, poslouchají vánočním album Elvise Presleyho a u toho popíjejí šampaňské. Než přejdou k předkrmu, tak si stihnou rozbalit pár dárečků. A takhle to pokračuje mezi chody až do půlnoci."

České ozdoby z Poniklé zdobí stromeček v Bruselu, v Perthu je uháčkovali

Foto: Ludvík Jedla

24. prosince slaví Vánoce i Ludvík Jedla z australského Perthu. "Zpočátku jsme kupovali živý stromeček, kanadskou borovici. Dají se tu koupit živé stromky u farmářů a peníze se pak použijí na záchranu buše. Teď máme umělý stromek a manželka na něj uháčkovala vánoční ozdoby. Ježíška u nás slavíme každý rok 24. prosince. Dcera se provdala za Australana a celá jeho rodina se na ten den těší. Podáváme různé české chlebíčky a k večeři je bramborový i zeleninový salát a k tomu ryby nebo kuře. Moc jim chutná rybí polévka a zelňačka, kterou neznali."

Také Dagmar Straková, která žije s rodinou v Belgii od roku 2004, slaví Vánoce 24. prosince. "Zdobíme vánoční stromeček českými vánočními ozdobami. Snažím se o to, aby moje děti znaly kromě českých zvyků i tradiční české výrobky, jakými jsou například perličkové vánoční ozdoby z Poniklé. Ty jsem zdědila po své mamince, a protože manželova rodina má kořeny právě v podkrkonošské Poniklé, vozíme si každý rok nové vánoční ozdoby přímo od zdroje. O Vánocích nesmí chybět Alšův betlém, a pokud seženu na trhu ve Woluwe-Saint-Pierre i jmelí, zdobí jídelnu při štědrovečerní večeři."

V Severní Karolíně večeří na českých cibulácích

Foto: Marta McCabe

Po česku peče Marta McCabe ze Severní Karolíny. "Pečeme perníčky, české linecké a další cukroví, vánočku, koláče atd. Cukroví Američanům moc chutná! Koláčů s povidly se trochu bojí a čehokoli s mákem se bojí dvojnásob. Dětem ale povidla chutnají moc - jsou na ně zvyklé z vdolků. Koledy tak úplně nezpíváme (případně si je zpívám já sama), ale posloucháme - zejména během strojení stromečku a pečení cukroví."

A jak probíhá štědrovečerní večeře? "K večeři je prostřeno na cibulákových talířích na ubruse s cibulákovým potiskem, a k jídlu je vždy bramborový salát a buď nějaká ryba nebo řízek (i když chápu, že to není podle křesťanské tradice, ale je to smažené, jako kapr, a děti mají řízek spojený s Českou republikou). Mimochodem, to cibulákové nádobí přežilo cestu z Česka v kufru přes oceán. A každý rok po cestě do ČR u nás v Severní Karolíně něco cibulákového přibude."

Foto: Marta McCabe
Foto: Marta McCabe

Marta McCabe najde po večeři čas i na několik českých tradic, a to konkrétně na rozkrajování jablka a pouštění lodiček ve skořápkách. "Na to děti moc vzpomínají a vždy se na lodičky těší. Česká škola samozřejmě pořádá vánoční besídku, což se ale letos neuskutečnilo. Loni jsme například zorganizovali přes českou školu Silvestr na horách - zde v Apalačských horách v Severní Karolíně, a to ještě ke všemu v motelu, který vlastní Češka - a pouštěli jsme dětem film S tebou mě baví svět."

Český kapr se v Belgii sežene v polských obchodech

Ilustrační foto: Letiha, Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Kapra se snaží každý rok sehnat v Belgii Dagmar Straková. A daří se jí to. "Kapr je v Belgii téměř nedostupné zboží, protože zde převažují ryby mořské. Naštěstí je v Bruselu hodně polských obchodů, ve kterých je možné koupit zboží ze střední Evropy. Kapr a bramborový salát je tradiční štědrovečerní jídlo v naší rodině. Ani vánoční cukroví u nás nesmí chybět. Dokonce ho nosím na kurzy češtiny svým studentům. Jednou se mě moje studentka zeptala, ve kterém belgickém obchodě je možné tohle báječné cukroví koupit. Tak to byla asi nejmilejší otázka."

České tradice dodržují i krajané na Ukrajině. "V období Vánoc se schází i spolek Volyňských Čechů a dostáváme dárky. Na Štědrý večer jíme rybu, může to být jiná ryba než je kapr a děláme bramborový salát (brambory, vejce, cibule, okurky a to vše polité tukem z dušené kachny na kmíně). A pečeme české cukroví. Naši přátelé a příbuzní z Ukrajiny jsou nadšení jeho krásou a chutí," dodává Ludmila Čiževská ze Žitomirského spolku Volyňských Čechů na Ukrajině.

Stolům v zahraničí vládne krocan, husí játra i mořské plody

Foto: Alvin Wirthlin,  Pixabay / CC0

A jak české krajany zaujaly zvyky a jídlo v zemích, ve kterých žijí?

Americkým tradičním pokrmem, podobně jako na Den díkůvzdání, je krocan, případně šunka (může jít ale i o jiné maso), bramborová kaše s omáčkou, brusinky, a různé typy zelenin, které se často připravují zapečené třeba se sýrem, říká Marta McCabe. "Hlavní charakteristikou svátečního jídla v USA je množství různých příloh a omáček, aby si každý na talíř mohl naložit aspoň 8-10 různých pokrmů (třeba 2-3 typy masa, kaše, kus kus, sladké brambory, zapečená cibule s houbami, kapusta se slaninou, atd.) a navrch pak jablečný, dýňový, nebo pekanový koláč."

Jak dodává Dagmar Straková, také Belgičané mají na štědrý večer bohatou hostinu, která se skládá z několika chodů a druhů jídel. "Typickým pokrmem je zvěřina z ardenských lesů, krůta, vánoční klobása se zelím nebo ústřice. V Liège se po večeři připravují boukète, palačinky zdobené rozinkami nebo jablkovými kroužky, posypané jemným nebo hnědým cukrem."

Francouzi potvrdili pověst gurmánů

Foto: Jacqueline Macou,  Pixabay / CC0

Francouzi dostáli pověsti gurmánů, prozrazuje Martina Procházková. Co bylo na štědrovečerním stole? "Na tradiční sváteční francouzské tabuli nesmí chybět foie gras (husí játra), mořské plody, ryby, krocan nebo kohout. My jsme měli foie gras, toasty s uzeným lososem a krocana nadívaného kaštany s bramborovou kaší. Celou hostinu jsme pak zakončili tzv. vánočním polínkem. To je typický vánoční desert, který připomíná českou roládu. Žádné výrazné tradice jsme ale nedodržovali. Když jsem třeba vyprávěla o českém zlatém prasátku, tak se mohli potrhat smíchy. Nicméně večer to byl nezapomenutelný. Francouzské Vánoce mají rozhodně své kouzlo."

Foto: Darja Jakovlevová,  Pixabay / CC0

"Na Ukrajině nesmí na Vánoce chybět kuťa (kombinace krup, máku a kokosového oleje). Jí se také vareniky (plněné těstovinové taštičky) a dušené zelí s houbami. Některé pokrmy jsme přebrali od Ukrajinců a některé oni přebrali od nás, protože většinu rodin tvoří Češi i Ukrajinci," uvádí Ludmila Čiževská.

Nebude to trvat dlouho a bude se slavit Silvestr.

"Uděláme si ovar jako doma a posloucháme českou muziku - polky i trampské písničky. Přijde až 14 lidí - mezi nimi i Češi a Slováci. Jediné, co tu schází, je sníh," zavzpomínal Ludvík Jedla z australského Perthu.