Jak vznikala a jaká bude nová vláda?

Zleva Vladimír Špidla, Václav Klaus, Stanislav Gross a Cyril Svoboda, foto: ČTK

Kabinet premiéra Stanislava Grosse se ujal vlády. Prezident Václav Klaus hodinu před středečním polednem na Pražském hradě oficiálně jmenoval koaliční tým složený z ministrů sociální demokracie, lidovců a unionistů. O tom, jak probíhala jednání o složení vlády a co ji charakterizuje pojednává dnešní rubrika Česko v komentáři. Komentátorku Lidových novin Petrušku Šustrovou pozval do studia Radia Praha Josef Kubeczka.

Zleva Vladimír Špidla,  Václav Klaus,  Stanislav Gross a Cyril Svoboda,  foto: ČTK
Nová vláda premiéra Stanislava Grosse má konečnou podobu. Bude se podle Vás v něčem lišit od té předchozí, v jejímž čele stál Vladimír Špidla?

"V zásadě asi ne. Myslím, že se trochu bude lišit směřování premiéra, protože Stanislav Gross je, dejme tomu, obratnější, teď nechci říct manipulátor, protože nechci použít pejorativního slova, ale vyjednavač, tak že některé věci bude asi vláda v parlamentě uplatňovat snáz a ta vnitřní jednání budou asi také vypadat trochu jinak. I když musím přiznat, že mně Stanislav Gross nepřipadá komunikativnější než byl pan Špidla, kterému všichni právě nekomunikativnost vytýkali. Je pravda, že Vladimír Špidla sice mluvil velmi málo a občas byl jako Pythie, ale Stanislav Gross zase mluví hodně a skoro bych řekla, že naprosto bezobsažně, že to jsou takové: rád bych si myslel a líbilo by se mi, dovedu si představit. Také to není příliš jasná řeč."

Vladimír Špidla a premiér Stanislav Gross
Pouhý týden trvalo Stanislavu Grossovi, aby nalezl společnou řeč se svými koaličními partnery, tedy lidovci a unionisty. Koaliční smlouva je podepsána, rozdělení ministerstev dohodnuto. Přesto nebyla jednání jednoduchá. Který moment byl pro konečnou dohodu podle Vás rozhodující?

"Já myslím, že úplně zásadní pro to rozhodnutí bylo vědomí, že je to vlastně jediná možnost, že všechny tyto tři subjekty se musejí dohodnout. Ten úhlavní spor, jestli se nemýlím, se vedl o ministerstvo pro místní rozvoj, a to proto, že přes něj tečou velké peníze a ČSSD rozhodně chtěla tento mocný kohout, který může podpořit v krajích jejich volební preference, získat. Za to nabídla ministerstva podstatně prestižnější - obrany a spravedlnosti, ale z kterých, pokud člověk není veleobratný manipulátor a nákupčí zbrojní techniky, pro tu stranu nic moc nekouká."

Jak se Vám zamlouvá složení nové vlády? Premiér Gross například sliboval posílení zastoupení žen ve vládě, ale nakonec budou jen dvě ministryně. Navíc se vláda rozrostla o jednoho člena.

"Mně to bobtnání vlády připadá dost nesmyslné. Já jistě vítám, že je tam ekonomický odborník, jehož kvality neumím posoudit, protože nejsem odborník v té věci, tak mohu jen důvěřovat těm, kdo říkají, že je to zdatný odborník. Co se týče přibrání staronového ministra pana Bureše, tak to je podle mě krok, který má evidentně vyjádřit jakousi přízeň, protože si neumím představit, komu by pan Bureš mohl být politicky prospěšný. Kdyby ho dali do Legislativní rady vlády, tak to dovedu pochopit, protože opravdu umí velmi důsledně lpět na každém písmenku toho kterého předpisu, ale v nějaké koncepci, pro nějaký rozvoj právního státu a přístupu k právnímu státu je z mého hlediska naprosto bezcenný. To tedy nechápu. Je to zřejmě nějaká trafika. Žen je málo. Já ale musím přiznat, že neznám příliš mnoho žen v politice, protože se tam vůbec nehrnou. Myslím, že ta vláda jen kopíruje běžný problém, která naši společnost, zejména tu politickou scénu sužuje."

Opozice, zejména pak Občanská demokratická strana nové koaliční vládě vytýká, že její koaliční smlouva je plná líbivých slov, ale neřeší základní problémy, například veřejných financí, zdravotnictví či důchodové reformy. Stojí podle Vás tyto výtky na reálném základě, anebo jsou jen běžným opozičním popichováním?

"To je takový příklad, že když dva dělají totéž, není to totéž. Jestliže toto vytýkají vládě novináři, mají na to plné právo. Já sama o nutnosti důchodové reformy píšu od roku 1993, tedy 11 let. Jestliže to vládě vytýká ODS, vládě, která na to má v lepším případě necelé dva roky, pak ODS, která přece tedy byla u moci dlouhou řadu let a neudělal v tomto ohledu ani 'ň', na to příliš právo nemá. Jinak ty výtky samozřejmě oprávněné jsou. Bez těch reforem se neobejdeme,"

soudí komentátorka Lidových novin Petruška Šustrová.