Jakub Janda nebude na tradičním Turné 4 můstků obhajovat prvenství

Jakub Janda, foto: ČTK

Jakub Janda nebude obhajovat vítězství v Turné 4 můstků. Český skokan na lyžích se v letošní sezóně zatím spíše trápí.

Jakub Janda
Dlouhodobé spory s lyžařským úsekem skoku se pochopitelně podepsaly na jeho psychice. Janda je však odhodlán se s tréninkovým mankem porvat.

"Nevím jestli to má vliv na psychiku, samozřejmě je to nepříjemné. Já se ale koncentruji pořád stejně, nedívám se kolem sebe. Soustředím se pouze na sebe, nedívám se na soupeře, neposlouchám kolik skočili, prostě sednu na lavičku a jedu a co se dělo předtím - nevím absolutně nic."

Přestože ke stupňům vítězů má zatím Janda daleko, jeho výsledky vykazují v poslední době vzestupnou tendenci. Ty jsou důležité především kvůli podmínkám, neboť lépe postavení skokani jdou do nájezdové stopy až v závěru startovního pole.

"Dobrý výsledek je důležitý pro další závody. Skokan si začne více věřit, navíc když jedete ze začátku, tak se ještě mění podmínky, zatímco špičce v závěru se hlídá vítr a tak podmínky mají všichni srovnatelně stejné."

Jakub Janda,  foto: ČTK
K reprezentačnímu družstvu přišel v létě nový trenér. Slovince Vasju Bajce nahradil Rakušan Richard Schallert. Vítěz SP tyto dvě osobnosti porovnává následovně.

"Určitě jsou rozdíly v tréninku. Vasja dbal spíše na intenzitu, zatímco Richi je spíše přes kvalitu, všechno vyhodnocuje na počítači a netrénují se takové dávky. Kdybych je porovnal lidsky, tak Vasja byl horká hlava, zatímco Richi je hrozně klidný člověk."

Jakub Janda v současné chvíli myslí jenom na skoky. Že by si např. s některým ze soupeřů zašel na skleničku či večeři je naprosto vyloučeno. Na to je čas až po sezóně.

"Na tyto aktivity není moc času. Maximálně jdeme někam spolu s kluky s týmu. Kamarádů mám spoustu, ale na skleničku je čas až po sezóně. V Planici je vyhlášený bar, kde se po posledním závodu sejdou téměř všichni skokani."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio