Je Světový den obezity. Mnozí lidé v karanténě tloustnou

Vstanu, najím se, sedím u počítače, najím se, zase si k počítači sednu, pak se najím, sedím u televize a jdu spát. I tak může vypadat pracovní den lidí v karanténě na home office. A důsledkem je, že tloustnou.

Na potřebu pohybu v karanténě upozorňují lékaři. V Česku trpí různou mírou obezity přibližně 30 % obyvatel. Když k tomu připočteme lidi, kteří mají 'jen' nadváhu, dostaneme se u žen na číslo 68 % a u mužů dokonce na 72 %. Tato čísla jsou velmi alarmující, mezi Evropany patří Češi k nejotylejším. Navíc v době koronaviru tráví čas v pohodlném domácím oblečení a mnozí se diví, že nemohou dopnout kalhoty.

Jídlo v době karantény uklidňuje

Ilustrační foto: rsaltik/Pixabay,  CC0

Stejné je to i u českých dětí, které teď příliš nesportují a stejně jako dospělí tráví celé dny u počítače. Obezita podle průzkumů trápí až pětinu z nich. Na úpravu stravy a nutnost pohybu v době koronaviru upozornila v České televizi nutriční terapeutka Kristýna Čmerdová.

"Není to jenom zavřením sportovišť, ale i snížením běžné denní aktivity. Nemusíme ani vyrazit do práce a děti do školy. Problém je i s psychikou. To uzavření doma je náročnější. Je to spojeno s více jídlem, které nás tak trošku uspokojuje a uklidňuje."

Za jak dlouho na sobě může člověk při sedavém životním stylu pozorovat tloustnutí?

"U jedinců s určitou dispozicí to může být velice rychle. Může k tomu stačit měsíc karantény. Naopak mohou být jedinci, kteří mají celý život nadváhu a k obezitě se nikdy nedopracují. Záleží to jak na genetice, tak na podmínkách, jestli třeba sportuje."

U těžké obezity pomůže chirurgický zákrok

Nejúčinnější léčbou těžké obezity a cukrovky druhého typu jsou zákroky, při kterých je pacientům mimo jiné chirurgicky zmenšen žaludek.

Až u 70 procent pacientů po operaci vymizí cukrovka, řekl Martin Haluzík z Centra diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny. Nejčastěji lékaři zákrok dělají u lidí ve věku 18 až 60 let.