Jeseníky mají nejstarší českou turistickou mapu i průvodce

Nejstarší česká turistická mapa - mapa Jeseníků, foto: ČT24

Jeseníky mají nejstarší českou turistickou mapu i průvodce. Zjistili to odborníci z olomoucké Vědecké knihovny. Mapa od Johana Rippera vyšla už v roce 1881 a obsahuje kolem stovky kilometrů značených tras.

Nejstarší česká turistická mapa - mapa Jeseníků,  foto: ČT24
Turistickou mapu Johana Rippera vydal Moravskoslezský sudetský horský spolek před bezmála sto třiceti lety. Autor mapy byl nadporučík ve výslužbě a zeť slavného Vincenze Priessnitze. Ve své mapě se zaměřil hlavně na jesenický hřeben a hlavní cesty. Mapa je velmi jednoduchá, nakreslená na bílém papíře s německými popisky, jako jsou například názvy vesnic nebo řek. Ve své době byla nepostradatelná pro všechny příznivce turistiky, kteří chtěli poznat Jeseníky. Ti si mohli projít 11 tras, uvedl Jiří Glonek z vědecké knihovny.

"Vyznačen pro turisty už byl celý hřeben hrubého Jeseníku, čili od Ramzovského sedla, přes Šerák, Červenohorské sedlo, Praděd až po Skřitek. Je tam asi 80 až 100 kilometrů vyznačených stezek. Stezky byly osazeny nějakými informačními velice jednoduchými tabulemi, aby se turisté mohli zorientovat a mapa má měřítko 1:75000 a je ještě kreslena ne na profesionálních mapových podkladech, jak to známe teď, ale byla kreslaná Johanem Ripperem podle jeho poznámek."

K vlastní mapě je navíc přichycen leták, který podává základní informace o turismu v oblasti Hrubého Jeseníku.

"Je tam popsáno značení, je vysvětleno jak to značení vlastně vypadá, jsou tam ukázky některých turistických základních cest a zároveň je tady seznam 16 míst, jakýchsi v uvozovkách turistických center z dnešního pohledu, kde se turista mohl informovat, sehnat si průvodce a zjistit další potřebné informace. Většinou jsou to hostince a nejvýznamnější představitelé těch obcí, kde to bylo. A tady dole je poznámka, že pro turisty je připraven i oslík k vyjížďkám do hor u France Neugebauera v Grefenberku, to jsou dnešní Lázně Jeseník."

Vůbec nejstarší známý turistický průvodce v Česku,  který zpracoval Vilibald Miller,  foto: ČT24
Velmi cenný je také vůbec první jesenický turistický knižní průvodce sepsaný roku 1883 Wilibaldem Müllerem, který je rozdělen do tří hlavních bloků na všeobecnou část, speciální část a vysokohorské túry. V jednotlivých oddílech se čtenář mj. seznámí s topografií, s výčtem a popisem turistických tras i se způsobem jejich značení. Nechybí ani seznam dostupných průvodců a nosičů. Průvodce poskytuje i zajímavý přehled tehdejších cenových relací za ubytování, dopravu a jiné služby.

Také tuto knihu má ve svých fondech Olomoucká vědecká knihovna. Moravskoslezský sudetský horský spolek se zasloužil i o vybudování desítek chodníků, chat a rozhleden. Ještě dnes je například možné navštívit Jiřího chatu na Šeráku. Opomíjené hory se tak zařadily díky horskému spolku na čelné místo v rozvoji turistiky v českých zemích po bok známějších Krkonoš.

Mimochodem, vědecká knihovna v Olomouci přechovává i další skvost - v pořadí druhou turistickou mapu Jeseníků a okolí z roku 1892. Ta už je dělaná na profesionálních podkladech z Vojensko-geografického institutu ve Vídni a obsahuje na 500 kilometrů značených cest.

10
50.229899400000
17.204507900000
default
50.229899400000
17.204507900000