Jsou odchody Romů z České republiky organizované?

Pavel Rychetský

Hromadné odchody Romů z České republiky již několikrát v posledních letech vyvolaly podezření, že se jedná o akci organizovanou ze zahraničí. Naposledy toto podezření vyslovil vicepremiér Pavel Rychetský v nedělním zpravodajství české soukromé televize Prima. Jak na jeho vyjádření reagovali romští představitelé, zjišťoval Vilém Faltýnek.

Vicepremiér Pavel Rychetský v neděli na Primě uvedl, že podle britských i českých tajných služeb odchody Romů do zahraničí a jejich hromadné žádosti o azyl by mohly být organizovány.

"Podle mých informací, nebo našich informací, se na té organizaci podílí jakési Evropské středisko Romů s centrem v Mnichově."

Viktor Sekyt z vládní meziresortní komise pro záležitosti romské komunity tuto možnost sice zcela nevyloučil, protože ani romští aktivisté neznají všechny romské organizace v Evropě. O organizování odchodů Romů jakoukoli zahraniční centrálou však velmi pochybuje. K prohlášení vicepremiéra Rychetského uvedl:

"Takové podezření tady bylo už v minulosti. Pokud vím, tehdy se prověřovalo hlavně z toho důvodu, že docházelo k tomu, že z jednoho města odešla najednou větší skupina Romů. Ale nic se nezjistilo, většinou se jednalo o to, že to byly příbuzenské skupiny nebo vzájemně spřátelené skupiny, které se takto dohodly."

Také předseda Romské občanské iniciativy Štefan Ličartovský podezření, které vyslovil Pavel Rychetský, důrazně odmítl. Podle něj jsou za odchody Romů obavy z rasistických útoků v České republice, nikoliv nátlakové akce zahraničních romských organizací.

"Romové z jakýchkoli regionů odcházejí dobrovolně, buď ze strachu z nějakého násilí, nebo i z nějakých sociálních důvodů. Je jasné, že by chtěli pracovat, ale nemají možnost, takže jim nic jiného nemůže zbývat, samozřejmě. Ale že by to mělo být organizované, jak jsem slyšel, placené nebo podporované nějakým sdružením, já tohleto vylučuji."

Romští představitelé však připouštějí, že jak tuzemské romské organizace, tak i někteří akivisté v zahraničí zpracovávají a poskytují Romům informace o možnosti získání azylu. Viktor Sekyt z vládní meziresortní komise se zmínil především o působení zahraničních právníků, kteří v azylovém řízení Romy zastupují:

"Jediní, kdo na tom vydělávají, jsou právníci, kteří v zahraničí hájí žadatele o azyl, aby ten azyl dostali. Ale myslím si, že ani tato skupina nevytváří nějaké organizované nátlakové akce. Tady některé romské organizace poskytují svým členům nebo i jiným zájemcům informace, ale to ještě nepovažuji za agitaci."

I další představitelé romských organizací potvrzují, že informace o azylových systémech v jednotlivých zemích shromaždují. Tuto možnost připustil i Viktor Miko z Grémia romských regionálních představitelů v Rokycanech. Odmítl však, že by hromadné cesty Romů do zahraničí kdokoli předem organizoval.