Kalendárium

Litomyšl Castle, photo: CzechTourism
0:00
/
0:00

Kalendárium nabídne setkání s Josefem Bláhou nebo procházku po zámku v Litomyšli.

Foto: CzechTourism
Před deseti lety byl zámek ve východočeské Litomyšli zapsán na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Helena Slepičková z litomyšlského zámku popisuje, co je na stavbě zvláštního.

"Zámek je výjimečnou stavbou proto, že do dnešní doby ukazuje renesanční architekturu v podstatě nezměněnou. Je to stavba, která vznikla v polovině 16. století jako reprezentační dům jednoho z předních aristokratů pana Vratislava z Perštejna. Sám pan Vratislav měl možnost hodně cestovat, dostal se do Španělska, do Itálie, znal moc dobře umění severní Itálie. Když rozmýšlel o tom, jak bude vypadat jeho reprezentační dům, který měl stát na místě, které bude vhodně situováno vzhledem k Praze i Vídni, tak využil svých zahraničních zkušeností a poznatků jak vypadá umění na jih od Alp."

Foto: CzechTourism
Jak připomíná Helena Slepičková, vznikla sice krásná stavba, ale vhodná by byla spíše pro středomořské klima, je totiž velmi těžké zámek vytopit.

O tom, že by mohl být zámek zapsán na seznam UNESCO, se začalo uvažovat v devadesátých letech.

"S myšlenkou na zápis do UNESCA přišlo město. Ve spolupráci s historiky - s panem Alešem Vošahlíkem, panem doktorem Dobroslavem Líbalem a s panem fotografem Uherem vznikl krásný pasport, kniha, která doporučila litomyšlský zámek komisařům z UNESCA. Na základě toho pasportu a několika návštěv odborných komisí byl potom litomyšlský zámek vybrán pro zápis mezi památky světového dědictví."

Výročí zápisu na seznam UNESCO si Litomyšl připomněla vydáním knihy nebo odbornými přednáškami.


V létě roku 1990 mohli skauti po letech zákazu opět legálně vyrazit na tábor - třeba takový, jak o něm psal Jiří Wolker nebo Jaroslav Foglar. Skautská organizace, která byla v minulosti nacisty i komunisty několikrát zakázána, byla totiž opět obnovena před dvaceti lety ve dnech sametové revoluce.


Josef Bláha  (uprostřed) v seriálu Hříšní lidé města pražského
Máme doma jednu klasickou fotku školní třídy z první republiky. Kdo někdy viděl seriál Hříšní lidé města pražského, bez problémů mezi kluky odhalí Josefa Bláhu alias pana Brůžka z pražské mordparty. Inspektor Brůžek je asi nejznámější rolí Josefa Bláhy, jeho filmografie je ale mnohem rozsáhlejší, zvláště v sedmdesátých a osmdesátých letech patřil k velmi často obsazovaným hercům. Vyzdvihla jsem roli pana Brůžka, nicméně, když zvláště generace dnešních třicátníků zapátrá v paměti, najde tam Josefa Bláhu spíše jako šéfa expedice Adam 84 ze seriálu Návštěvníci.

Josef Bláha zemřel na začátku prosince 1994.