Karel Gott bude mít vlastní muzeum

gottland1.jpg

Ať už se vám líbí nebo ne, je Karel Gott pozoruhodný fenomén nejenom české populární hudby. Přes osmdesát desek za čtyřicet let na pódiu, třicet zlatých slavíků na domácí scéně a spousta zahraničních ocenění včetně doživotní smlouvy s německou gramofonovou firmou. To je něco, co nelze odbýt mávnutím ruky. Nemělo by překvapit, že jednou někdy někde vznikne Gottovo muzeum. Překvapením je, že vznikne už brzy. A muzeum si Karel Gott sám vybaví exponáty, mezi které se občas zařadí i mistr osobně.

"Mít vlastní muzeum v době, kdy člověk ještě žije, to je opravdu nevídané, neslýchané, to myslím u nás tady ještě nebylo a jestliže jsem něco opravdu nečekal, tak tohle jsem vážně opravdu nečekal" - řekl Karel Gott v narážce na své oblíbené a téměř každoroční rčení při přebírání Zlatého slavíka, kterého zatím ještě ani jednou opravdu nečekal. Zatím dohromady třicetkrát. Ve skutečnosti a bez ironie to ale vypovídá o zpěvákově schopnosti pohybovat se ve světě showbusinessu s jistotou a lehkostí zároveň. A přinášet do českých luhů a hájů inspiraci odjinud, byť je někdy a pro někoho přínosem, zatímco jiné části publika může být i k smíchu. Tentokrát se prý smál sám mistr, a to nápadu Jana Moťovského, který před časem koupil slavnou Gottovu vilu v Jevanech a poté přišel s návrhem udělat v ní muzeum.

"Poté, co jsem se dosmál, tak jsem zjistil, že to myslí vážně. A čím víc ten jeho nápad ve mně dozrával, tím víc jsem mu byl nakloněn až tak dalece, že už jsem začal tvořit nějaké nápady a dokonce už ve svých věcech doma hledat zajímavé exponáty. Protože hlavním heslem toho všeho je potěšit příznivce, potěšit fanoušky - to je moje první přikázání. Druhé přikázání: mít daně v pořádku."

Mistrně tak mistr narazil na aktuální pátek 31. března, což byl poslední termín k odevzdání daňového přiznání. Ale bezděky tím připomněl i fakt, že v neposlední řadě to bude nejspíš velice výnosný obchod pro všechny zúčastněné, včetně Karla Gotta, který muzeum vybaví například sbírkou svých trofejí.

"Budu velmi intenzivně spolupracovat, protože si myslím, že se příznivci dozví o mě víc, než se doposud dozvěděli z médií, budou vidět i trofeje, o kterých slyšeli nebo četli, ale tady je uvidí před sebou v originále. Nevíme ještě určitě, jestli něco nebudou repliky, jako třeba diamantové desky, to nevíme, ale proč by neměli vidět originál."

Ovšem ten největší originál bude mistr sám:

"Mé návštěvy, které samozřejmě budou předem ohlášené, budou patřit svým způsobem ke kuriozitám... Já se tomu musím smát..."

Muzeum ponese název Gottland. Mělo by být otevřeno poslední den školního roku, tedy 30. června, a má mít tři základní části: v té první uvnitř vily bude bývalé Gottovo obydlí. Ve druhé části budou právě ony exponáty, zachycující umělcovu dráhu a nakonec samozřejmě nesmí chybět kavárnička s prodejnou upomínkových předmětů.

Nicméně, spousta nápadů jistě stojí za pozornost. Třeba pokud se opravdu povede to, že Karel Gott sám namluví hlasového průvodce muzeem ve čtyřech jazycích. Opět by tím jednou dokázal, že přece jen je fenoménem, který v českých zemích nemá obdoby.

Autor: Peter Gabaľ
klíčové slovo:
spustit audio