Kauza Čunek nekončí

Jiří Čunek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Kauza Čunek už několik měsíců nedává spát vládní koalici a současně naplňuje čelní stránky tisku i hlavní zpravodajsko-publicistické pořady elektronických médií. Vlastně ani není divu, protože vicepremiér, šéf vládní strany obviněn z údajného převzetí úplatku, to se hned tak nestává. V této souvislosti jsem se zeptal komentátora Petra Holuba z internetového portálu aktuálně.cz, zda by podle něj měla v případě osoby veřejně činné platit presumpce viny?

Jiří Čunek,  foto: ČTK
"Určitě by měla platit presumpce neviny u každého, i u osoby veřejně činné. Jde ovšem o to, jestli osoba veřejně činná by neměla rezignovat na funkci, pokud je třeba policejně vyšetřována nebo dokonce obviněna. Důvod je zcela zřejmý. Pokud jde o významného politika, navíc člověka, který se účastní vládní práce, logicky vzniká podezření, že vyšetřovací orgány mohou být ze strany vlády ovlivněny tak, aby ten dotyčný politik byl pokud možno osvobozen nebo vůbec nebyl obviněn. To je úplně obecná námitka, a platí samozřejmě i na případ pana vicepremiéra Čunka."

Jak se Vám jeví postup premiéra a koaličních zelených v kauze Čunek? Korupční stín podezření, který na Jiřím Čunkovi leží, vládě přece neprospívá?

"Pokud si člověk poslechne, jak i veřejně mluví lidé z vedení ODS, tak všichni by s vámi souhlasili. Vědí, že aféra pana Čunka vládě neprospívá, ovšem vlastně nemohou dělat nic jiného než pana Čunka krýt, říkat třeba, že se jim to nelíbí, ale že v zájmu zachování koalice je nutné lidovce neznepokojit tím, že jejich předseda bude z vlády vyhozen. Díky tomuto pravidlu se vlastně aféra Čunek stává takovým zvláštním specifikem české politiky, protože se v ní nehraje podle zavedených demokratických pravidel, ale pravidel o trochu jiných. Všichni politici se tváří, jako že se nic neděje, že to je normální, přitom vědí, že to normální není."

Jiří Čunek  (vlevo) a tzv.kontejnerové byty,  foto: ČTK
Šéfa lidovců Jiřího Čunka doslova katapultovala do vrcholné české politiky kauza vsetínských Romů, které ještě jako starosta tohoto města nechal vystěhovat částečně mimo město, částečně do tzv. kontejnerových bytů z domu, jehož stav vyžadoval radikální rekonstrukci. Jeho popularita tehdy přerostla hranice města i oblasti a vynesla Jiřího Čunka až do čela strany lidové. Jak se Vám tento proces s odstupem času jeví?

"Už od začátku tam bylo jasné, že pan vsetínský starosta Čunek využil populistického tématu a získal popularitu právě tím, že zasáhl poměrně tvrdě vůči části populace, která je tou většinovou populací odsuzována. A on dokázal svou politickou obratností načasovat tento svůj čin zrovna na dobu, kdy lidovci sháněli svého předsedu, když byl odvolán ten starý, a sháněli ho na Moravě. A on se v tu chvíli ukázal jako nejprogresivnější moravský lidovec. Tímto způsobem se dostal nahoru. Ovšem vůbec nic to neříká o tom, že by pan Čunek dokázal problém s Romy řešit. Takové operativní akce, že se někdo někam vystěhuje samozřejmě vůbec nic nevyřeší, a to ani ve Vsetíně. Navíc v některých obcích, kam byli ti sociálně postižení Romové přesunuti, se ta situace ještě zhoršila. Kdyby to tedy člověk chtěl hodnotit podle nějakého etického či morálního hlediska, tak pan Čunek se dostal nahoru vlastně nezaslouženě. Musíme si ale na druhou stranu uvědomit, že v politice se používají různé prostředky a pan Čunek je použil obratně."

Demonstrace Romů proti Jiřímu Čunkovi
Není to ale překvapivé u strany, která je postavena na křesťanských základech?

"Právě, že příliš není. Je pravda, že by tam měl být nějaký soucit a pomoc těm nejchudším a nejpotřebnějším, ovšem zase na druhou stranu právě křesťanské strany nejvíc trvají na tom, že lidé mají dodržovat nějaká pravidla. A je očividné, že právě ti nejchudší Romové je nevyužívají. Je také známá věc, že dokáží docela dobře čerpat sociální dávky, protože sociální systém České republiky je tak nešťastně nastaven. Takže z tohoto pohledu může i křesťanský demokrat ty nejchudší vrstvy kritizovat, je ovšem otázka, jestli už nepřekračuje nějakou míru, kde by křesťan měl spíše mít soucit než že by chtěl toho dotyčného nepřizpůsobivého občana někam vystěhovat."