Klecový chov slepic by měl v Česku skončit od roku 2027

Foto: Miroslav Zimmer, ČRo

Sněmovna schválila zákaz klecových chovů slepic od roku 2027. Aktivisté z Obrany zvířat jsou nadšeni, chovatelé nosnic nevylučují před jednáním Senátu protestní akce.

Byl to těsný výsledek. Pro zákaz klecových chovů hlasovalo 53 z přítomných 101 poslanců. Proti byl i ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), který chce zákaz prosadit nejdřív v Evropské unii.

"Pokud by mělo dojít k zákazu klecových chovů nosnic, tak se domnívám, že měl být stanoven jednotně v celé Evropské unii, protože zákaz pouze pro Českou republiku zhorší konkurenceschopnost našich zemědělců. V této souvislosti chci říci, že jsem odeslal na Radu ministrů žádost - deklaraci ČR k zákazu chovu nosnic v klecích v celé EU."

Rada EU se má návrhem zabývat v pondělí. Sněmovna také v doprovodném usnesení podpořila celoevropský zákaz chovů nosnic v klecích do roku 2030, což Toman podporoval.

Zastánci: Slepice zažívají stres a utrpení

Foto: Štěpánka Budková

Zastánci zákazu argumentovali tím, že slepice v klecích mají nevyhovující podmínky. Navíc lidé dnes více než dřív v obchodech zkoumají, jestli jsou vejce od slepic v halách nebo z volných chovů a dávají jim přednost. Tomu se přizpůsobují i obchodní řetězce.

Zákaz klecových chovů prosazovala skupina poslanců kolem Jana Pošváře (Piráti), podle něhož nosnice v klecích jsou týrané a trpí stresem a deprivací. Mluvila o tom i pirátská poslankyně Dana Balcarová.

"Chtěli bychom, aby se chov hospodářských zvířat přiblížil tomu, jak se mají chovat zvířata v 21. století, to znamená, aby jejich život nebyl plný zbytečného utrpení a aby člověk nevydělával víc jenom za cenu toho, že ta zvířata žijí opravdu v děsivých podmínkách."

Odpůrci: Poškodí to chovatele a umožní levný dovoz

Podle odpůrců zákaz klecových chovů poškodí české chovatele a umožní dovoz levných vajec například z Polska a Pobaltí. Agrární komoru mrzí, že nejde o evropský zákaz a čeští chovatelé tak budou v konkurenční nevýhodě.

Do voliér se na stejnou plochu vyjde o třetinu méně slepic, než do klecového chovu, což se promítne v nákladech. Na přestavbu budou třeba čtyři miliardy. Ty by v budoucnu mohl nabídnout evropský rozvojový program.

Část chovatelů už avizovala, že s chovem skončí. Podle předchozích odhadů Agrární komory by mohlo jít až o třetinu. Soběstačnost Česka v této komoditě je kolem 82 procent. Ve státech mimo EU se v klecích chová asi 90 procent nosnic. V Evropské unii je to 47 procent a v Česku 69 procent.

O zákonu teď bude jednat Senát. Chovatelé nosnic nevylučují protestní akce.