Konec padesátníků v Česku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Mincovní "park" se v Česku neustále zmenšuje. Po jedno, pěti, deseti a dvacetihaléřích teď začíná zvonit hrana padesátníkům. Ještě několik dnů, a i s nim i se budeme muset rozloučit. Česká národní banka je k poslednímu letošnímu srpnovému dni stahuje z oběhu.

Foto: ČTK
Česká národní banka odhaduje, že se jí podaří získat zpět nejvýše pětinu z téměř 427 milionů padesátihaléřových mincí, které jsou nyní v oběhu. Návratnost mincí a jejich klesající obliba jsou jedny z hlavních důvodů, proč centrální banka platnost mincí ke konci srpna ruší, uvedl člen bankovní rady Pavel Řežábek:

"Padesátihaléře měly v České republice velice dlouhou historii, a končí, protože přestaly plnit svoji základní funkci oběživa. Přestaly být akceptovány a staly se nutným zlem pro každého obyvatele. Jenom více méně překážely v peněženkách a přesouvaly se na pultech obchodů z jedné strany na druhou. Na spoustě pultů jsme viděli, že tento padesátihaléř jen leží, jestli si ho náhodou někdo chce ještě vzít nebo ne."

Hodnotu padesátihaléře rovněž podle Pavla Řežábka znehodnotila za dobu jeho existence inflace. V současnosti má hodnotu zhruba 23 haléřů. Vyvstává otázka, zda stažení padesátníků z oběhu neovlivní inflaci v Česku? A nepůjdou kvůli zaokrouhlování ceny nahoru?

"Dle našich výhledů, stejně jako nezávislých ekonomů, bude dopad na inflaci opravdu minimální, do 0,1 procentního bodu. U cen musíme rozlišit zaokrouhlování. Zaokrouhlování nehotovostních plateb, čili bude-li někdo platit kartou, nebude žádné. Zaokrouhlovat se budou pouze hotovostní transakce, a v rámci toho se bude klasicky od padesátihaléře zaokrouhlovat směrem nahoru a do padesátihaléře směrem dolů."

Jste-li majiteli většího množství padesátihaléřových mincí, pak jistě budete řešit problém, co s nimi. Pavel Řežábek z bankovní rady České národní banky Vám poradí:

"Padesátihaléře budou měněny od 1. září letošního roku o dobu přesně dvanáctí měsíců v jednotlivých komerčních bankách. Každému, kdo bude mít padesátihaléře doma, doporučujeme, aby si je přepočítal a eventuálně zabalil do sáčku po třeba padesáti nebo sto kusech. My doufáme, že nikdo nebyl tak velký sběratel, aby jich doma měl tak velké množství. Tyto mince má možnost přinést do jakékoliv komerční banky, a po dobu roku je bude mít bezplatně vyměněny."

Pokud jste si padesátníky mimořádně oblíbili a nyní nejste dalecí uronění slzičky nad jejich osudem, pak vězte, že tak úplně vniveč nepůjdou.

"Padesátihaléře v první fázi uložíme do našich skladů, a následně, podle množství, které se nám takto vrátí, vyhlásíme veřejné výběrové řízení, veřejný tendr na prodej těchto padesátihaléřů. Následně skončí ve slévárnách a bude z nich použit základní materiál, a to je hliník,"říká Pavel Řežábek z bankovní rady České národní banky.

Zároveň s padesátníky centrální banka ukončí ke konci srpna také platnost papírových dvacetikorun.