Korunovační klenoty v dějinách světa

Výstava korunovačních klenotů v Ostravském muzeu, foto: Klára Stejskalová

Ostravské muzeum hostí unikátní výstavu kopií korunovačních klenot z dílny německého zlatníka Jürgena Abelera z Wuppertalu. Nejslavnější světová sbírka je v takovém rozsahu k vidění vůbec poprvé. Pozornost přitahují čtyři koruny, které měl právo nosit Karel IV.

Svatováclavská koruna,  foto: Klára Stejskalová
Jde o stříbrnou korunu z cášské bysty Karla IV., kterou byl korunovaný římsko-německým králem v roce 1349. Dále koruna Svaté říše římské, Svatováclavská koruna a železná koruna Lombardie.

„Železná nikoli proto, že by byla ze železa, ale proto, že uvnitř je zatepaný hřeb z kříže Ježíše Krista. Originál je dnes uložený v italské Monze,"říká ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová.

K české historii se váže i koruna, kterou nechal vyrobit Rudolf II. kolem roku 1600. „Je výjimečná svým zdobením a drahými kameny, spoustou perel, krásným barevným emailem, červenými kameny. Hodnota těch kamenů zasazených v koruně je vysoká a je úžasné, že originál je trvale vystavený v Hofburgu spolu s žezlem a jablkem a návštěvníci si ho tak mohou prohlédnout kdykoli."

Výstava korunovačních klenotů v Ostravském muzeu,  foto: Klára Stejskalová
Podle ředitelky Ostravského muzea je výjimečná i svatoštěpánská koruna. „Velká spousta korun je zakončena drahým kamenem nebo křížem a na svatoštěpánské je ten kříž hodně pokřivený. Četla jsem o tom řadu teorií, pravda asi najevo nevyjde, ale myslím, že teorie, že to někomu spadlo, je pravdivá. A pak se začalo vykládat, že je kříž pokřivený, aby představoval panovníkovu pokoru k Bohu."

Proslulá je koruna francouzského krále Ludvíka XV. Velikášství Napoleona I. Dokládá to, že si nechal vyrobit hned několik korun i speciální vavřínový věnec. Součástí expozice je také koruna Siamského království, koruna dynastie Pahlaví či koruna etiopského císaře Menelika II.

„Tady v Ostravě je k vidění polovina sbírky společnosti Juwelier Abeler čítající kolem 160 skvostů. Vybírali jsme koruny vztažené k panovnickým rodům. Jsou to kopie, ale od originálů k nerozeznání. Je to jemná filigránská práce. Pan Abeler byl zlatník, jehož dům funguje ve Wuppertalu dodnes. Používal zlato, kameny, které byly podobné originálům a například většina perel je pravých", dodává Jiřina Kábrtová.

Korunovační klenoty íránské královské rodiny Páhlaví,  foto: Klára Stejskalová
Cena pravých klenotů je nevyčíslitelná. U vystavovaných exponátů se dá mluvit spíše o pojistné hodnotě. Koruna císaře Rudolfa II. je například pojištěná na 60 000 eur. Výstava v Ostravském muzeu se těší značné pozornosti návštěvníků nejen z celé republiky, ale i ze zahraničí, především Polska a Německa.

Výstava je doplněna fotografiemi nejznámějších evropských korunovačních katedrál. Speciální část tvoří jednoduchý přehled dosud vládnoucích panovnických rodů v Evropě, jejichž koruny mají zastoupení na výstavě / Dánsko, Nizozemsko, Švédsko a Velká Británie/. Výstavou Korunovační klenoty v dějinách světa se Ostravské muzeum připojuje k završení oslav 700. výročí narození císaře a krále Karla IV. a zároveň oslav 750 let od první písemné zmínky o Ostravě (1267), které budou probíhat celý rok 2017.