Kožený obviněn z podvodů při kupónové privatizaci

Kauza finančníka Viktora Koženého zaznamenala obrat. Vyšetřovatel obvinil tohoto bývalého prezidenta Harvardských investičních fondů z podvodu. Toho se měl dopustit spolu s bývalým předsedou představenstva a likvidátorem Harvardského průmyslového holdingu Borisem Vostrým. Podrobnosti o případu má Zdeňka Kuchyňová.

Nedříve si připomeňme, kdo Viktor Kožený vlastně je. Má irské občanství a v Československu se objevil krátce po roce 1989. Jeho jméno je neodmyslitelně spojeno s kupónovou privatizací. Při ní si občané za minimální poplatek kupovali akcie podniků nebo investičních fondů. A právě v této době nastupuje Kožený na scénu. Masívní, především televizní reklamou, strhl dosud váhající obyvatele k neuvěřitelnému zájmu o kupónovou privatizaci, které se nakonec zúčastnilo několik miliónů lidí. A právě tehdy slíbil Viktor Kožený těm, kteří budou investovat do jeho Harvardských investičních fondů desetinásobek jejich vkladů. Toho se však někteří lidé ještě nedočkali. Podle mluvčí vyšetřovatelů Soni Jindrákové je Koženému kladeno za vinu také převádění majetku z Harvardských investičních fondů.

"Je kladeno za vinu vyvedení majetku v hodnotě asi 11,5 miliardy korun ku škodě harvardkého průmyslového holdingu a jeho právních předchůdců."

Podle vyšetřovatelů tím Kožený holding prakticky zlikvidoval. Podezřelý je také z podvodů při kupónové privatizaci. Z investičních fondů měl převádět peníze - zhruba 250 miliónů korun - na kyperskou společnost Zenko Trading, kterou ovládal. Kožený žije už několik let na Bahamách a vyšetřovatel mu obvinění zaslal faxem. Česká republika však nemá s Bahamským společenstvím uzavřenu dohodu o vydávání stíhaných osob. Viktor Kožený podle telefonického vyjádření pro Českou televizi považuje všechna obvinění za zcela absurdní.

"Celá ta věc je politickou kauzou a je to prostě politickou objednávkou vlády. Já si myslím, že bylo již několikrát řečeno, že byl na mě vypracován materiál poradci pana premiéra a pan premiér před týdnem na mě vydal zatykač a to, že nějakým způsobem donutili policii vydat na mně stíhání není vůbec překvapivé."

Kožený potvrdil, že fax od české policie dostal. Nelíbí se mu však, že obvinění neobsahuje žádnou konkrétní informaci. Stejně reagoval i další podezřelý Vostrý, který dodal, že zbývajících 200 tisíc drobných akcionářů z původních jednoho milionu dvou set tisíc bude vyplaceno. Podle svých slov se snažil vyšetřovatelům prostřednictvím právníka nabídnout spolupráci, ale nikdo o ni neprojevil zájem. Podobné hospodářské kauzy jsou velice složité a nikdo si netroufá odhadnout výsledek. Viktor Kožený však může překvapit v jiné oblasti. Nedávno totiž prohlásil, že se vrátí do České republiky, kde hodlá založit novou politickou stranu.