Král Lear; Salvador Dalí v Praze; Varhanní léto

Král Lear - Jan Tříska

Od pátku 2. srpna po pět večerů je součástí brněnských Shakespearovských dnů na hradě Špilberk představení "Král Lear" v novém moderním překladu Martina Hilského, ve skvělé režii slovenského herce a dramatika Martina Huby a v excelentním obsazení s Janem Třískou v hlavní roli.

Před týdnem jste mohli slyšet v našem vysílání o výstavě slavných "Florenťanů" - mistrů kresby, grafiky a sochařství, kteří měli vztah k české a moravské zemi. Výběr z jejich děl lze v současné době zhlédnout v pražské Valdštejnské jízdárně, ale od 26. září do 5. ledna 2003 i v Muzeu umění v Olomouci, a pak ještě v Galerii výtvarného umění v Chebu, kam by se výstava měla přestěhovat 14. února příštího roku a skýtat mimořádné umělecké zážitky návštěvníkům až do 6. dubna. O tom, co kromě pražské však jinde neuvidíte, hovoří autor koncepce všech tří expozic i doprovodného katalogu doktor Ladislav Daniel...

"Velmi významným dílem, obohacujícím výstavu, které se ale neváže přímo k českému prostředí, je rozměrný goblén - tapisérie s medicejským znakem, která kraluje celému prostoru. Je zapůjčená ze Senátu Italské republiky z Říma, kde tvoří jeden z nejcennějších uměleckých objektů v jejich vlastnictví. Nedávno byla restaurována ve Florencii, a je sem velmi velkoryse zapůjčena těsně po restaurování. Autorem kartonu k té tapisérii je jeden z nejvýznamnějších malířů, jehož tři díla jsou tady na výstavě - Alessandro Allori. Je to velmi krásná shoda okolností, navíc nějakým řízením osudu se stalo, že rozměry tapisérie se přesně shodují s rozměry výklenky, který končí Valdštejnskou jízdárnu, takže nám opravdu pomáhal osud."

Osud byl příznivý, i pokud jde o časové zařazení výstavy právě v době, kdy se nově, po rozsáhlé rekonstrukci, otevřela Valdštejnská zahrada. A také Senát, sídlící v přilehlém Valdštejnském paláci, nabídl možnost o víkendech prohlédnout si tento památkový objekt...

"To je myšlenka, která nás po celou dobu přípravy výstavy provázela. Těšili jsme se na to, že ty opravdu překrásné prostory Valdštejnské zahrady, naprosto dokonale upravené, se spojí s díly vystavenými ve Valdštejnské jízdárně, a že - i když jen o víkendech, ale přesto - budou mít návštěvníci možnost vizuálně propojit své zážitky z výstavy také s freskami Baccio del Bianca, se štukami Florenťanů, a díly, která vytvořili ve Valdštejnském paláci, dnešním sídle Senátu České republiky. Malby jsou ale viditelné také každý den, a to v Salla terreně ve Valdštejnské zahradě, kde ten obrovský prostor zčásti napodobuje slavnou Loggia della Signoria na hlavním florentském náměstí u Ponte Vecchio, je vyzdobena freskami Bacciova okruhu."

uvedl k expozici "Florenťané - umění z doby medicejských velkovévodů", instalované v pražské Valdštejnské jízdárně, doktor Ladislav Daniel.


"Salvador Dalí v Praze" - je název další výstavy, kterou byste si při návštěvě české metropole neměli nechat ujít. Od roku 1998 je to již druhá výstava tohoto malíře, sochaře a grafika v pražské Galerii MIRO, kam tentokrát přijel z Paříže na vernisáž i přední znalec Dalího grafiky Jean Amiot, jeden z mála odborníků, majících oprávnění vydávat certifikáty pravosti mistrových děl. Na otázku, zda bylo těžké získat exponáty pro tuto výstavu, ředitel galerie doktor Miroslav Smolák Radiu Praha odpověděl...

"Za 27 posledných rokov mojho života som si vybudoval také kontakty v niektorých europských i mimoeurópských mestách, že moji parteri doverujú českej Galerii Miro i slovenskej Galerii Miro a sú ochotní mi požičať diela. Spolupracujem s nimi, majú s toho oni zisk, keď vystavujú v Prahe, aj ja, preto to ťažké nebolo. Sú dve stálé múzea Salvadora Dalího na svete - jedno v Saint Petersburge na Floride, jedno vo Figueras v Španielsku. Stálá výstava na Montmartre v Paríži nie je považovaná za múzeum; tretie múzeum bude v roku 2004 v Prahe. Toto teraz je výstava, ktorá ukazuje 250 exponátov, ako predzvest toho múzea, ktoré v spolupráci s mojmi zahraničnými partnermi vznikne v Prahe, preto, že Salvador Dalí se za svojho života chcel do Prahy podívat, ale nepodarilo sa mu to. Svedok tohto javu je český sochár Josef Nálepa, ktorému ako jedinému umelcovi na svete Salvádor Dalí sedel modelom. On urobil jeho bustu, jeho tvár; tu máme teraz vystavenú. Chceme vydať v niekoľkých svetových jazykách knihu rozhovorov - 'Salvador Dalí a Josef Nálepa', prezentovat ju v tomto budúcem múzeu, takže tí poslucháči, ktorí do Českej republiky, do Prahy, prídú a navštívia túto výstavu, budú mať z toho požitok dvojnásobný: Uvidia niektoré exklúzívné veci, ako aj napríklad celú vystavenú 'Apokalypsu' - to sú ilustrácie k danej téme. Ďalej tu uvidia okrem 40 ilustrácií z 'Bíble' a 100 kusov ilustrácií k 'Božskej komédii' od Danta Alighieriho, takže je sa na čo pozerať,"

konstatuje v pozvánce do Galerie MIRO v odsvěceném Kostele svatého Rocha v Praze na Strahově její ředitel doktor Miroslav Smolák.

A protože mezi návštěvníky vernisáže byla i operní pěvkyně Gabriela Beňačková, která neskrývala svůj obdiv a nadšení k dílu slavného Španěla Salvadora Dalího...

"Já jsem milovník výtvarného umění, vernisáže mám strašně ráda, chodím na výstavy, do galerií... Ale když mluvíte o Kostele svatého Rocha - před měsícem jsme tady zakládali seskupení "Operní hvězdy zítřka". Tento kostelík máme propůjčený, a umožňujeme zde mladým umělcům, aby se představili. To je, a doufám i bude jednou z mých pracovních priorit i nadále, a jsem přesvědčena, že se ji podaří ještě rozšířit, dělat ji i někde jinde, a že si pak s těmi mladými možná příští rok i zazpívám. Zpěv a umění vůbec se - podle mne - má propojovat. Hudební složka, výtvarná složka, sochařství, spisovatelé atd., to všechno by mělo být společné."


Od pátku 2. srpna po pět večerů je součástí brněnských Shakespearovských dnů na hradě Špilberk představení "Král Lear" v novém moderním překladu Martina Hilského, ve skvělé režii slovenského herce a dramatika Martina Huby a v excelentním obsazení s Janem Třískou v hlavní roli. "Lear" se hrál s velkým úspěchem třikrát i na Letních shakespearovských slavnostech na nádvoří Bratislavského hradu, ale především je jako letošní novinka velkým návštěvnickým trhákem v prostorách Nejvyššího purkrabství na Pražském hradě, kde jej po velkém červnovém a červencovém aplausu diváků pokaždé vestoje budete moci zhlédnout ještě v srpnu a v září, tedy - pokud bude přát počasí. Jeden večer se totiž k velkému zklamání publika i samotných umělců na pražských Letních shakespearovských slavnostech nevydařil kvůli průtrži mračen.

Pražskou inscenaci pod širým nebem už navštívil se svou chotí i prezident Václav Havel, z jehož podnětu vlastně myšlenka pořádat každoročně takovéto akce, které by Pražský hrad oživily a přilákaly do jeho prostor co nejširší veřejnost, v roce 1994 vznikla. Postava starého otce a krále, který se na sklonku svého života tragicky rozhádá se svými třemi dcerami, je pro jejího představitele, Havlova dávného blízkého přítele Jana Třísku návratem do českého divadla po více než pětadvaceti letech. Talentovaný, a od samého počátku své kariéry velmi úspěšný herec, který byl v letech 1959 až 66 - podobně jako kdysi Ladislav Pešek - historicky nejmladším členem činohry Národního divadla, poté působil v nově založeném Krejčově Divadle za branou a po jeho zrušení v Městských divadlech pražských, v roce 1977 z Československa odešel a zahájil novou životní a profesionální etapu ve Spojených státech...


V cyklu koncertů se rozeznívají nádherné varhany Smetanovy síně, které postavila v letech 1912 až 1913 německá firma Voit z Durlachu, a jež byly restaurovány německou firmou Vleugels při příležitosti celkové rekonstrukce Obecního domu ukončené roku 1997. Otcem projektu "Varhanní léto v Obecním domě" je známý český varhaník docent pražské Hudební akademie múzických umění Jaroslav Tůma. Koncerty se konají do 24. srpna, vždy v pátek a v sobotu. Tento pátek a sobotu reprezentoval skladbami Liszta, Duprého a Messiaena na mezinárodním festivalu české interpretační umění Aleš Bárta, od roku 1995 nositel titulu "Sólista Českého rozhlasu", jehož výkony - dle hodnocení kritiků jsou po všech stránkách dokonalé - technicky brilantní, naprosto bezchybné, výrazově plnokrevné a promyšlené - je znám a uznáván i daleko za hranicemi naší vlasti.