Kubánské úřady chtějí postavit zadržené české občany před soud

Poslanec českého parlamentu Ivan Pilip a Jan Bubeník, kteří byli v pátek zatčeni, půjdou zřejmě na Kubě před soud. Úřady označily oba české občany za agenty Spojených států, kteří na Kubě udržovali podvratné styky. Podrobněji informuje Zdeňka Kuchyňová.

Situace je vážná. Pilip s Bubeníkem byli zadrženi poté, co se setkali s odpůrci komunistického režimu. Ministerstvo zahraničí znepokojuje, že je oběma zadrženým odpírána právní pomoc. Po celé čtyři dny, kdy byli vyslýcháni, jim nebylo sděleno obvinění, ani umožněn styk s českým zastupitelským úřadem. Ivan Pilip a Jan Bubeník byli převezeni do havanské věznice Villa Marista, kde jsou zavřeni disidenti. Podle vedoucího katedry mezinárodního práva Univerzity Karlovy docenta Pavla Šturmy nemá poslanecký statut Ivana Pilipa žádný vliv na jeho postavení před kubánskými úřady. K samotnému obvinění, že Pilip a Bubeník jsou agenty imperialismu docent Šturma řekl:

"Mezinárodní právo takovéto označení nezná a tohleto mě připadá jako politická, ideologická proklamace. Pak se tedy samozřejmě vkrádá otázka nerespektování pravidla presumce neviny, pokud tedy se o nich hovoří už předem, že se něčeho takového dopustili. V každém případě špionáž je obecně závažný trestný čin, kde ta trestní sazba může být výrazná. Kuba nepřijala nějaké mezinárodní závazky, které ruší trest smrti."

V případě nepříznivého vývoje kolem zadržených, bude podle ministra zahraničí Jana Kavana nutné požádat o projev solidarity zahraničí. A to nejen členské státy Evropské unie, s nimiž Česko záležitost konzultuje, ale i další státy, včetně latinskoamerických zemí. Na zadržení Ivana Pilipa a Jana Bubeníka reagují i poslanci. Místopřededkyně sněmovny Petra Buzková se má začátkem dubna zúčastnit v Havaně zasedání meziparlamentní unie. V situaci, kdy jsou dva čeští občané zadrženi, se ale odmítá této akce zúčastnit.

"V této chvíli nepokládám za šťastné, abych se zúčastnila jakéhokoliv jednání v Havaně, protože pokud bych jako člen vedení parlamentu měla navštívit Kubu, tak snad jedině proto, abych se pokusila vysvětlit tamnějšímu parlamentu, že není možné, aby kubánská strana zadržovala člena Poslanecké sněmovny."

Šéf zahraničního výboru Senátu Michael Žantovský dokonce doporučuje, aby se dubnového zasedání na Kubě nezúčastnila žádná z demokratických zemí. České úřady jsou v pravidelném styku s rodinami zadržených. Matka Jana Bubeníka uvedla, že její syn navštívil s Ivanem Pilipem svého strýce v Miami. Jak podotkla, na návštěvu se těšil, stejně jako na cestu na Kubu.

"Náš Honza celý léta pořád říkal, já bych hrozně rád na Kubu, protože já už si ten socialismus tady nepamatuju, já bych hrozně rád jel do toho skanzenu komunismu se tam podívat, jak to tam vypadá. No tak říkám, tak teď to vidí."

Solidaritu s oběma českými občany vyjádřila jako první americká prestižní nevládní organizace Freedom House. Vybízí mezinárodní společenství, aby zadržení soukromých osob jednoznačně odsoudilo, a kubánskou vládu, aby je okamžitě propustila.