Levné zájezdy do zahraničí jsou minulostí

Foto: Evropská komise

Levným zájezdům do zahraničí odzvonilo. Cestovní kanceláře budou muset zdražovat. Doplácejí zejména na nepříznivý kurs koruny. Blíže k tomu Zdeněk Vališ.

Jaromír Beránek,  foto: autor
Velké cestovní kanceláře už oznámily, že kvůli stále slabší koruně zdraží. Nynější ceny zájezdů garantují jen do konce února. Jenže, jak upozorňuje ředitel agentury Mag Consulting Jaromír Beránek, ani tato garance nakonec nemusí platit. Například v případě změny kursu koruny o více než deset procent zákon umožňuje cestovkám zdražit, a to nejpozději do 21 dne před začátkem zájezdu. Tato skutečnost ale musí být zakotvena v cestovní smlouvě. Po přepočtu na dolary či eura ztratí letos tuzemský cestovatel v zahraničí oproti loňsku 12 až 15 procent kupní síly. Nejde ale jen o slabou korunu. Lidé začínají stále více šetřit v obavě před možnými dopady hospodářské krize. A to podle Jaromíra Beránka oslabí letošní výjezdovou turistickou sezónu.

„Předpokládáme, že dojde k poklesu o 12 až 15 procent.“

Cestovní kanceláře tvrdí, že minulý rok byl tuzemský cestovatel na ekonomickém vrcholu a Češi se v průběhu roku zařadili mezi lukrativní a žádanou klientelu. Letos prý o tuto pověst zase přijdou. Cestovní ruch ale má být letos výrazně oslaben i na straně příjezdové turistiky, což s obavou sledují zejména hoteliéři. Pokles je ale logický.

„Více než 70 procent všech turistů k nám přijíždí ze zemí Evropské unie. A Evropská unie je velmi silně zasažena hospodářskou krizí.“

Na krizi i slabé koruně by ale naopak mohli letos po delší době vydělat Cestovní kanceláře a podnikatelé v tuzemském cestovním ruchu. Dá se totiž předpokládat, že v turisticky atraktivních oblastech zaznamenají hotely, penziony, kempy a další zařízení nárůst klientely. Také dosavadní průběh letošní zimy po dvou mizerných sezónách slibuje podnikatelům v horských a podhorských oblastech konečně slušný zisk.

„Pokud vydrží počasí do konce února, respektive do začátku března, do období, kdy jsou jarní prázdniny školáků, předpokládáme, že naši občané utratí na horách zhruba o tři Iliady korun více, než v předchozích letech.“

Foto: Evropská komise
Cestovní kanceláře orientované na zahraničí ale čeká nesmírně tvrdý rok a některé prý budou muset letos ukončit svou činnost. Kontrakty se zahraničními partnery se uzavírají v předstihu. A loni v létě se ještě oslabování koruny nebo ekonomická krize nejevily tak dramaticky. Nyní budou tedy mít cestovky problémy s plněním svých závazků. Některé tedy přišly s nápadem prohlásit nynější hospodářskou krizi za zásah vyšší moci. Taková klauzule v kontraktu se používá například pro živelní pohromy. Jaromír Beránek z agentury Mag Consulting nevylučuje možnost použití této klausule i pro současnou situaci.

„Ani jedna z smluvních stran, například naše cestovní kancelář nebo chorvatská přijímací cestovní kancelář, tuto krizi nezpůsobily a nemohou ji ani nějakým výrazným způsobem ovlivnit. Je otázka, zda to mají cestovní kanceláře vzájemně ve smlouvě zakotveno. Může to být téma k úvaze i pro pojišťovny a já se osobně domnívám, že na základě toho vzniknou v letošním roce i určité soudní spory.“