Lidovci stojí za svým předsedou

Jiří Čunek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Celostátní výbor KDU-ČSL podpořil předsedu strany Jiřího Čunka, který čelí obvinění z korupce. Během zasedání celostátního výboru nezazněl požadavek, aby vicepremiér a ministr pro místní rozvoj opustil vládu. Více se dozvíte od Martiny Lustigové. Martino, o co v celé kauze jde?

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek,  foto: ČTK
Policie podezírá Jiřího Čunka, že před pěti lety jako vsetínský starosta dostal půlmilionový úplatek od společnosti H&B Real za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty. Čunek tvrdí, že má k dispozici znalecký posudek, který dokazuje jeho nevinu. Dále tvrdí, že v den, kdy měl údajně ve Vsetíně obdržet úplatek, byl ve Zlíně. Aféru poznamenaly také informace o tom, že Čunkova manželka dostává výhružné dopisy.

"Celostátní výbor důvěřuje předsedovi KDU-ČSL Jiřímu Čunkovi," zní úterní usnesení stranického vedení. Bylo přijato jednomyslně, hlasování se zdržel jen samotný Čunek. Nikdo z přítomných lidoveckých politiků Čunka nevyzval k rezignaci. Pokud by se takový požadavek objevil, byl Čunek připraven rezignovat.

První místopředseda KDU-ČSL Roman Línek Čunkovým argumentům věří: "Z toho, co vlastně zaznělo, věříme, že v následujících časových obdobích se podloží to, že to je obvinění, které je účelové, má možná politický podtext. A my v tuto chvíli nevidíme důvod, abychom se zachovali jinak, než že sdělíme veřejnosti, že důvěřujeme předsedovi KDU-ČSL Jiřímu Čunkovi."

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek a místopředseda strany Roman Línek  (vlevo),  foto: ČTK
Jiří Čunek po jednání stranického vedení dodal, že svým kolegům nemusel nic dokazovat: "Ta strana není vyšetřovací orgán. Většina z nich vyjádřila názor, že žádné důkazy nám stejně nepomůžou." Podle opozice by Čunek neměl čekat na konec vyšetřování a měl by okamžitě odstoupit. Koaliční partneři zatím na šéfa lidovců nenaléhají.

Jak jednání vedení KDU-ČSL hodnotí politolog Lubomír Kopeček? "Lidovci v daný moment vsadili na to, že budou Jiřího Čunka takříkajíc držet, pokud to ještě jde. Zřejmě nechtějí riskovat další výměnu předsedy, která by zřejmě byla dost bolestná, viz ten loňský rok, kdy museli vyměnit Miroslava Kalouska a strana byla docela rozhádaná. Další výměna předsedy by zřejmě pro stranu byla dost riskantní."

A co soudí politolog Jiří Pehe? "Celostátní výbor KDU-ČSL si počíná podobně jako všechny politické strany v takových situacích, tedy v situacích, kdy se snaží podržet svého předsedu. Viděli jsme to například u Stanislava Grosse v případě sociální demokracie před dvěma lety. A i tam, ačkoliv Stanislav Gross nakonec musel odstoupit pod tíhou těch obvinění nebo spíše své neschopnosti vysvětlit ta různá obvinění, sociální demokracie Stanislava Grosse až do poslední chvíle držela. Takže tady se, myslím, opakuje onen podobný scénář, a politické strany v takových situacích, myslím, trpí určitým nedostatkem prozíravosti, protože v tomto případě skutečně nejde už ani o to, zdali pan Čunek je vinen nebo nevinen, ale spíše o to, že ta obvinění proti sobě nedokázal uspokojivě vysvětlit, zapletl se a nyní, myslím, je pro tu stranu velkou přítěží."