Manželé Stodolovi byli za sérii loupežných vražd odsouzeni na doživotí

Jaroslav Stodola těsně před vynesením rozsudk o doživotním trestu ve věznici s ostrahou, foto: ČTK

Na doživotí odsoudil královéhradecký soud manžele Stodolovy za sérii loupežných vražd. Své oběti Stodolovi před smrtí navíc týrali. Jejich náprava podle odborníků není možná. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Jaroslav Stodola těsně před vynesením rozsudku o doživotním trestu ve věznici s ostrahou,  foto: ČTK
Soud v Hradci Králové v pondělí uzavřel dosud největší případ sériových vražd v dějinách české kriminalistiky. Manžele Danu a Jaroslava Stodolovy odsoudil na doživotí za to, že v letech 2001 - 2003 zákeřně zabili a oloupili osm starých lidí a o další vraždy se pokusili. Své oběti zabíjeli zvlášť mučivým způsobem. Celkem se podle soudu dopustili 21 trestných činů. Doživotní tresty pro manžele Stodolovy navrhovala krajská státní zástupkyně Renata Vesecká:

"Ta mimořádná společenská nebezpečnost je dána především zavrženíhodným způsobem provedení trestného činu, potom i zavrženíhodnou pohnutkou, kdy jejich motivem byl pouze zisk, a velice nebezpečná je samozřejmě i četnost skutků."

Oba manželé přijali rozsudek bez jakéhokoli pohnutí. Dana Stodolová během předchozího soudního líčení svou vinu na vraždách popírala. Tvrdila, že se na týrání obětí podílela jen ze strachu před manželem. Jaroslav Stodola odmítl před soudem vypovídat, během vyšetřování svou vinu však přiznal. S výší trestu ale podle svého obhájce Františka Deryka nesouhlasí:

"Rozsudek, tak jak byl vynesen, považuje pan Stodola za nepřiměřený, zejména k těm okolnostem, které uvedl v rámci hlavního líčení. To znamená, že s ohledem na doznání, které vlastně vedlo k objasnění celé věci, uvažoval s částečnou shovívavostí. Čili uvažoval s výjimečným trestem, ale v hranici patnácti až pětadvaceti let."

Dana i Jaroslav Stodolovi se proti doživotním trestům odvolali, jejich kauzou se proto bude zabývat vrchní soud. S doživotím však plně souhlasí odborníci, kteří jsou přesvědčeni, že manželé Stodolovi nejsou schopni nápravy.

Dana Stodolová před vynesením rozsudku,  foto: ČTK
Série loupežných vražd, které spáchali, ukázala i na slabiny v práci policie. Policisté na Kutnohorsku, kde k vraždám došlo, totiž část z nich nejprve posoudili jako sebevraždy a v jednom případě z vraždy obvinili jiného pachatele. Policejní prezident Jiří Kolář proto nařídil zpětně vyšetřit několik set případů označených jako sebevraždy:

"V případech, které přicházejí do úvahy jako podezřelá úmrtí nebo sebevražedná jednání, nad kterými tím, že jsme se dopustili jakýchsi selhání v prvotním šetření u případu Stodolových, jsme k nim pověsili jakési otazníky, tak jsem chtěl tyto pochybnosti rozptýlit. V současné době jsme už ve fázi téměř uzavření přezkumného řízení, v podstatě máme z těch 552 věcí prověřeno už 538."

Vedení kutnohorské policie však bylo kvůli nedostatkům ve vyšetřování kauzy Stodolových odvoláno.

V současné době je v Česku celkem třicet doživotně odsouzených. Patří k nim například pětinásobný vrah Ivan Roubal a především nejznámější český vězeň Jan Kajínek. Dana Stodolová je druhou ženou, která byla v České republice k doživotí odsouzena. Dosud jedinou byla Miroslava Kukačková, která si v Německu objednala vraždu svého manžela.