Mariánský sloup V Praze

Mariánský sloup - dobová pohlednice

Již několik let se táhne spor o to, zda bude na Staroměstském náměstí v Praze nedaleko monumentálního pomníku Jana Husa postavena kopie sloupu Panny Marie. Jak vypadá současná situace, o tom už více Zdeňka Kuchyňová.

Mariánský sloup byl na Staroměstském náměstí vztyčen před 351 lety na památku ochrany Prahy před švédskými vojsky. Jeho autorem byl známý barokní sochař Jan Jiří Bendl. Povel ke zničení sloupu, jako údajného symbolu porážky na Bílé Hoře, dal roku 1918 žižkovský bohém František Sauer. Vybídl dav, který se začátkem listopadu vracel z protihabsburské demonstrace, aby sloup obtočil lanem, rozkymácel a strhnul. Před 11 lety vznikla společnost, která chce sloup vrátit zpět. Považuje ho za symbol smíru a tolerance a jak tvrdí její představitel Karel Kloud, na náměstí patří.

"Sochař Šaloun, když koncipoval svůj pomník Mistra Jana Husa, tak ho koncipoval v postatě jako do placky, nebo do šířky, právě s ohledem na vertikálu Mariánského sloupu a většina architektů vám řekne, ano, tady prostě chybí sloup, tady chybí vertikála."

Mariánský sloup - dobová pohlednice
Zastánci obnovy sloupu mají své příznivce i odpůrce. Ti jsou i na pražském magistrátě, který hodlá v nejbližších dnech Společnost pro obnovu Mariánského sloupu požádat o souhlas s umístěním kopie na původní místo. Proti obnově se postavil i primátor Jan Kasl; podle něj by vztyčení sloupu představovalo návrat monumentu protireformačního katolicismu. Přesto společnost uzavřela smlouvu s akademickým sochařem Petrem Váňou, který pracuje na zhotovení kopie. Vyrobeno je už schodiště, zábradlí, šestimetrový sloup a před dokončením je socha Panny Marie. Jak uvedl akademický sochař Petr Váňa, velký problém byl s nalezením kamene, ze kterého se měl sloup udělat, neboť lom, ze kterého ten původní pocházel, je už samozřejmě uzavřen.

"Uvažovali jsme o tom, že by se vylomil v Africe, tam jsou lomy, ale ten kámen neodpovídá, potom v Austrálii, ten kámen taky neodpovídal svoji chemickou strukturou, a nakonec jsme zjistili, že výborný kámen je v Indii. Zjistilo se, že ten kámen má velký obsah v sobě křemíku, že je odolný, takže po určitým jednání v únoru jsme vyjeli do indického Bahrátpúru . Je to městečko asi 250 kilometrů vzdálené od Dillí a z tohoto městečka se jede asi 60 kilometrů do toho vlastního lomu."

Tam po 14 dnech vylomili šestimetrový kus kamene. Ten se potom dopravoval po železnici do Bombaje, odtud lodí do Hamburku a potom do Mělníka. Sochaři na něm pracovali celý červen.

"Ten sloup se dokončil, potom se odvezl k sestřičkám Boromejkám do nemocnice Pod Petřínem, kde jsme ho prozatímně postavili na zahradě toho kláštera a kde ten sloup čeká, až bude moci být umístěn na místě jeho určení."

Celý projekt si vyžádá asi šest miliónů korun, zatím se prostřednictvím sbírek a darů podařilo shromáždit více než třetinu. Zda však bude Mariánský sloup na Staroměstském náměstí stát, bude záležet na jednání pražského zastupitelstva.