Móda pražských ulic lucemburské doby

Foto: Martina Schneibergová

Naši středověcí předkové usoudili, že už patří na smetiště, archeologové a historikové nad ním teď jásají. Řeč je o souboru různých textilií, který kdysi skončil na středověké skládce a dnes hraje hlavní roli na výstavě Od nitě ke košili/Textil a móda středověkých Pražanů.

Foto: Martina Schneibergová
Nosili je třeba současníci Karla IV. nebo Jana Žižky, dnes se jim s opatrností věnují restaurátoři nebo archeologové. Skoro 1600 fragmentů středověkých tkanin ze 14. a 15. století se našlo ve vstupních šachtách kolektorů na Novém Městě. V našich podmínkách přitom není příliš časté, aby se zbytky textilu vůbec dochovaly, natož v takovém množství, říká jedna z autorek výstavy Miroslava Šmolíková z Muzea hlavního města Prahy.

"Na souboru, o kterém výstava pojednává, je zajímavé, že se našel v místech, kde byla přirozená bažina. Je to v prostoru dnešních ulic Školská, Jungmannova a V Jámě na Novém Městě. Pražští měšťané to místo využívali k tomu, že tam zaváželi domovní odpad. Ten se v mokrých podmínkách po několik století vrstvil domovní odpad, takže se tam všechny tyto materiály zachovaly. Nejde jen o textilie, ale také o dřevo a kůži. Soubor kůží právě teď prochází zpracováním a bude velmi zajímavé, co z toho vyjde."

Hedvábí z Číny

Naprostou většinu tvoří vlněné textilie, ale nechybí ani exotičtější materiály.

Foto: Martina Schneibergová
"Máme tam i třicet hedvábných textilií. V porovnání s vlnou jde o malé číslo, ale pokud pominu sbírku funerálních textilií na Pražském hradě, tak je to vůbec největší kolekce středověkého hedvábného textilu, který tady máme. Některá ta hedvábí jsou velice zajímavá, jsou vzorovaná...My jsme je podrobili průzkumu, abychom zjistili, jakého jsou původu a z jaké doby pocházejí. U třech se nám podařilo určit, že pocházejí z Číny, z kolébky hedvábnictví, a jde o import ze 14. století."

Než se ale zbytky oblečení dostaly do rukou archeologů, musel je někdo vyhodit, předtím třeba roky nosit a především vyrobit. A právě výrobě je na výstavě věnována velká pozornost.

Foto: Martina Schneibergová
"Snažili jsme se nabídnout návštěvníkům pohledy na dobová vyobrazení řemeslníků s nástroji, vybavením a pomůckami. Srovnali jsme to s etnografickým materiálem, takže tady máme řadu exponátů třeba z devatenáctého století, které jsou ale věrnou kopií těch středověkých."

Návštěvník si tak může prohlédnout nástroje, které se používaly ke zpracování textilních rostlin i oblíbené vlny a některé výrobní postupy si i sám vyzkoušet a zjistit, kolik práce se schovávalo třeba za jednou jedinou košilí. I na ni se můžete na výstavě podívat, kromě jiného totiž nechybí ani středověká módní přehlídka toho, co kdysi nosili pražští měšťané. Výstava končí v Muzeu hlavního města Prahy 29. října.