Moravskoslezský kraj se potýkal se smogem - velký vliv má lokální znečištění

Moravskoslezský kraj se v minulých dnech potýkal se smogem. Dostal se i na jednání sněmovny a na návštěvu se chystá ministr životního prostředí Jan Dusík. Vláda však odmítla podpořit návrh Moravskoslezského kraje, který chce prosadit kontrolu domácích topenišť a umožnit vstup kontrolorů do domů i bez souhlasu majitele.

Velké mrazy, sníh a k tomu špatné rozptylové podmínky. Koncentrace prachu na některých místech jedenáctkrát větší než povolený limit. Tak vypadala situace na severu Moravy. Moravskoslezský kraj chce prosadit kontrolu domácích topenišť a to i bez souhlasu majitele domu. Vláda však rozhodla, že návrh nepodpoří. Podle kabinetu by to znamenalo průlom do soukromí.

"Pro nás je to určitým zklamáním, protože my v Moravskoslezském kraji žijeme v jedné plynové komoře, především na Ostravsku a myslíme si, že je potřebné nějakým způsobem situaci řešit. Lokální zdroje znečištění jsou zásadní. Představují asi 38 procent ze znečištění,"

uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas.

"Ve výjimečných případech tam, kde se naprosto prokazatelně spalují pet lahve a to, co na dvorku najdou, tak tam je kontrola asi na místě."

Podle vlády je možné kontrolovat, jak lidé topí, podle kouře. S takovým měřením si však orgány ovzduší příliš neví rady. Také představitelka ekologického sdružení Arnika Vendula Krčmářová potvrdila, že se zatím lidi, kteří pálí odpad, postihovat nedaří.

Hejtman Jaroslav Palas
"Úřad může s daným občanem zahájit přestupkové řízení, ale pokud máme odezvy od občanů, tak většinou tyto přestupky - pálení odpadu a nevhodných materiálů - nebývají příliš často postihovány. Těžko se to dokazuje. Ten hříšník musí být přichycen při činu, musí se na místě zjistit, že z toho komína vychází nepřípustně tmavý kouř a podobně."

Lokální topidla jsou velkým problémem, druhým jsou velké průmyslové podniky a třetím doprava. Navíc jsou komíny na domcích nižší než tovární a kouř se tak dostává nízko nad zem. A co říkají na situaci obyvatelé Ostravy?

"Večer se nedá ani větrat. - Lidé spalují kde co, co se ji nehodí, s čím se jim nechce do popelnice. Pak to takhle vypadá, takových sousedů tady je."

Hejtman Jaroslav Palas věří, že ministerstvo životního prostředí a parlament vymyslí normu, která kraji pomůže problém vyřešit. I když se to nezdá, přesto se v Moravskoslezském kraji situace zlepšila. Plocha se zhoršenou kvalitou ovzduší se zmenšila zhruba o třetinu.

"Situace v Moravskoslezském kraji vyžaduje komplexní řešení a to nejen lokálních topenišť, ale především velkých průmyslových zdrojů,"

dodává Vendula Krčmářová. Velké firmy na Ostravsku na smogovou situaci samy zareagovaly. Navíc v Česku platí od listopadu smogová vyhláška, která by omezení výroby měla umožnit. Zatím je však poněkud bezzubá, protože inspekce životního prostředí dosud nedokončila jednání o regulačních řádech.

Navštívit Moravskoslezský kraj se chystá i ministr životního prostředí Jan Dusík. K řešení situace ho vyzvala sněmovna. Naproti tomu se v návrhu protikrizových opatření objevila výzva, aby vládě nepředkládal nový zákon o ochraně ovzduší. S tím ministr nesouhlasí a tvrdí, že pro Ostravsko je nezbytný.