Možností ubytování přes Airbnb v Česku výrazně ubylo, někde o více než polovinu

Kvůli pandemii se možnosti krátkodobého ubytování přes platformu Airbnb za poslední dva roky v Česku výrazně ztenčily. Podle dat společnosti AirDNA, která nabídku těchto pronájmů sleduje, jich v některých městech skončila víc než polovina. Majitelé je stáhli, protože kvůli omezenému cestování v pandemii, razantně klesla poptávka.

Ilustrační foto: Marco Verch,  Flickr,  CC BY 2.0

Z šetření internetové platformy AirDNA vyplývá, že možností krátkodobých pronájmů v pěti nejžádanějších městech Česka ubylo oproti období před pandemií zhruba o 20 až 60 procent. Vůbec nejvíc v Brně a Praze.

Podle nedávné analýzy Institutu pro plánování a rozvoj hlavního města Prahy, který situaci na trhu krátkodobých pronájmů v metropoli mapuje, loni v červenci hostitelé přes platformu Airbnb nabízeli v Praze kolem sedmi tisíc ubytovacích jednotek, což bylo o polovinu méně než v roce 2019.

„Větší změny se projevily především v historickém centru a vnitřním městě. Nejvíce se snížil počet nabízených jednotek na Novém Městě, Vinohradech, Žižkově, Starém Městě, na Smíchově nebo v Holešovicích,“ uvedl institut.

Jan Martina | Foto:  MM Reality

Jak to ovlivnilo trh s realitami, přiblížil Českému rozhlasu manažer M&M Reality pro Prahu Jan Martina. „Klienti se snažili přetransformovat na střednědobé a dlouhodobé pronájmy. Dokonce velký počet klientů se snaží tyto nemovitosti prodat a zbavit se jich,“ uvedl.

Podle něj to mělo vliv i na snížení cen dlouhodobých pronájmů, vysoké ceny nemovitostí k prodeji se ale nezměnily. Podle mluvčího Institutu plánování a rozvoje hlavního města Marka Váchy to nezlepší ani dlouhodobý problém s nedostatkem bytů v Praze.

Ilustrační foto:  Viaggio Routard,  Flickr,  CC BY 2.0

„Pokud se podívám na poptávku po bydlení v Praze, je Airbnb taková kapka v moři. Těch bytů je na potřeby Prahy pořád málo,“ vysvětlil.

Aktuálně je v Praze přes Airbnb k dispozici víc než 5 tisíc nabídek ubytování. Podle Váchy ale jejich počet s oslabením epidemie a s oživením cestovního ruchu zase poroste.

Regulace krátkodobých pronájmů

Ilustrační foto: Kara Eads,  Unsplash,  CC0 1.0 DEED

Na to upozorňuje i analýza Institutu plánování a rozvoje hlavního města. Podle ní se v budoucnu dá očekávat prudký nárůst jednotek nabízených ke krátkodobému pronájmu především v centru Prahy. A to pravděpodobně i nad dosud vrcholový rok 2019.

I proto se vedení Prahy snaží v posledních letech prosadit změny zákonů tak, aby město mohlo nabídku bytů přes ubytovací platformy omezit a regulovat. Například omezit počet současně ubytovaných osob, a také počet dní v roce, kdy se nemovitost smí turistům poskytovat, jako to mají jiné evropské metropole, například Amsterdam, Paříž nebo Barcelona.

Hana Kordová Marvanová | Foto: David Sedlecký,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

Podle radní pro legislativu, veřejnou správu a podporu bydlení Hany Kordové Marvanové (Spojené síly pro Prahu) dosavadní trend poskytování krátkodobých ubytovacích služeb negativně ovlivňuje celkovou situaci na trhu s bydlením a také možnost klidného bydlení obyvatel Prahy, zejména v centru města.

„Minulá sněmovna však náš návrh do voleb neprojednala a my jsme ho museli podat znovu. Věřím, že nově zvolená sněmovna bude jednak rychleji a mít dost politické vůle k tomu, aby naši novelu podpořila,“ dodala radní.

klíčové slovo: