Muzeum rekordů a kuriozit získalo křišťálovou lebku

Foto: ČTK

Ručně broušená křišťálová lebka se stala novým exponátem Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Jejím autorem je výtvarník ze Žďáru nad Sázavou. Modely křišťálové lebky byly od 19. století populární u sběratelů. Jejich údajní nálezci tvrdí, že jde o pozůstatky předkolumbovských civilizací Střední Ameriky. Naopak výsledky analýz ukazují na jejich vznik nejdříve v 19. století, pravděpodobně v Evropě. Kolem křišťálových lebek existují různé legendy ohledně jejich paranormálních vlastností či původu.

Foto: ČTK
Vzpomeňme si na film o Indiana Jonesovi či seriál Hvězdná brána. Tady všude křišťálová lebka hrála hlavní roli. Podle učebnic dějepisu byla křišťálová lebka, nazývaná také lebka osudu, nalezena v roce 1927 anglickým badatelem Fredrikem Mitchell-Hedgesem v ruinách Májů ve Střední Americe. Jiné prameny říkají, že Mitchell ji koupil na aukci v Londýně v roce 1943 a že se jedná o padělek. Ať už je pravda jakákoliv, křišťálová lebka je dopodrobna vypracovaná, leštěná a je uměleckým předmětem nevyčíslitelné hodnoty. Kdo ví, zda má nadpřirozené schopnosti i křišťálová lebka, která se teď ocitla v Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově?

"Lebku nám zapůjčil Jaroslav Dave Šlechta. Je to sklářský výtvarník ze Ždáru nad Sázavou a tuhle lebku vyráběl už v roce 1984,"

uvedl v rozhovoru pro Radio Praha Luboš Rafaj z agentury Dobrý den, spravující české rekordy. Lebka byla poté krátkodobě vystavena na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Od té doby byla veřejnosti skryta. Záhady a zejména záhadné křišťálové lebky údajně Šlechtu zajímaly už dávno. Protože už existovaly, tak se do nich nechtěl pouštět. Rozhodl až článek ze 70. let 20. století, který říkal, že by výroba ručně broušené lebky trvala 300 let. To byla pro výtvarníka výzva a pustil se do práce. Trvala mu o 299 let méně, dodal Luboš Rafaj:

Jaroslav Dave Šlechta,  foto: ČTK
"Lebka váží 6170 gramů, tedy více než 6 kilogramů a má obvod 52 centimetrů. Informace o lebce poslal A. C. Clarkovi, autorovi slavného televizního pořadu Svět záhad a on mu odpověděl osobním dopisem."

Inspiroval se výtvarník právě mystikou kolem křišťálové lebky?

"Já si myslím, že hodně. Jeho popis směřoval k tomu, že ty lebky v sobě mají nějakou magičnost, že mají nějaký čtvrtý rozměr, umí plnit přání, ale také ničit a tak dále. Takže si myslím, že mystika a magičnost v tom určitě hrála svoji roli. Když jsme informace zveřejnili, tak nám napsal pan Rázl, myslím, že je z Hradce Králové, který v roce 1993 také vyrobil křišťálovou lebku a tak díky oblasti rekordů a kuriozit už dnes víme, že v Čechách máme nejen jednu, ale možná už dvě křišťálové lebky."

Jaroslav Šlechta je autorem i dalších plastik, a u vás se objevily i křišťálové housle.

Foto: ČTK
"Ano, ty jsme měli vystavené v Pelhřimově v expozici Zlaté české ručičky tuším v roce 2009. Ty housle jsou unikátní, vyrobil je z deseti bloků skla. Celkově váží více než sedm a půl kilogramu. Hrály by snad jenom se snímačem, protože bloky skla nemají rezonanci. Nejsou to funkční housle, ale jsou nádherné a my je tu letos máme znovu. Lidé až do 15. října mohou navštívit Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově a obě věci od pana Šlechty - lebku i housle - vidět."

Jak dlouho výtvarníkovi trvá, než vytvoří předměty jako jsou housle nebo křišťálová lebka?

"U obou předmětů pan Šlechta říká, že trvaly přibližně rok, ale než nashromáždil materiál a dal dohromady myšlenku, tak příprava s výrobou trvala asi tři roky."

Když tvořil křišťálovou lebku, měl nějakou předlohu?

"Podle toho, co říkal, tak mu jako předloha posloužila školní lebka z biologického kabinetu, pravděpodobně to byla lebka ženy."