Muzeum rekordů a kuriozit získalo sbírku 'nesmysluplných lžic'

Foto: Muzeum rekordů a kuriozit

Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově se rozrostlo o zajímavou sbírku, o kolekci 'nesmysluplných lžic'. Jako duševní únik je během 25 let udělal slovenský výtvarník, karikaturista a tvůrce populárních dětských večerníčků Marian Vanek. Je mezi nimi třeba lžíce novinářská nebo generálská.

Foto: Muzeum rekordů a kuriozit
Kolekce obsahuje 101 malých uměleckých děl - dřevěných lžic.

"Ovšem každá z těch lžic má nějakou 'přidanou hodnotu'. Například pro detektivy je ke lžíci přiděláno zpětné zrcátko, aby detektiv při pojídání oběda mohl sledovat, co se děje za ním. Lžic je 101, vznikaly během asi 25 let pod šikovnýma rukama slovenského výtvarníka, řezbáře a karikaturisty Mariana Vaneka,"

uvedl Josef Vaněk z pelhřimovské agentury Dobrý den, která rekordy eviduje. Vznikla tak třeba dvojlžíce pro zamilované, popelníkolžíce pro náruživé kuřáky a nebo lžíce zamykací s malým zámečkem. Lžíce představovaly pro autora jakýsi duševní únik.

Foto: Muzeum rekordů a kuriozit
"Pan Marian Vanek byl do roku 1968 význačným slovenským karikaturistou a tvůrcem animovaných večerníčků pro děti. Ovšem poté, co namaloval několik karikatur z okupace tehdejšího Československa sovětskou armádou, tak rázem přestal být známým slovenským karikaturistou. V podstatě byl donucen k emigraci do Čech a potom už tady zůstal a po roce 1989 začal opět tvořit v oblasti karikatury a televizní tvorby. V průběhu let, kdy tvořit nemohl, tak právě vytvořil ty nesmysluplné lžíce, které daly dohromady 101 člennou kolekci."

Foto: Muzeum rekordů a kuriozit
Kromě lžic pro detektivy, vytvořil Marian Vanek i další zajímavé lžíce.

"Co se týče třeba zástupců médií, tak zajímavá je lžíce novinářská. Má na jednom konci klasickou lžíci a na druhém tužku. Další ze lžic je lžíce okovaná. To pokud by novinář při psaní zprávy dostal hrozný vztek a zatínal by zuby, tak by tu dřevěnou lžíci mohl okousat. Proto má připravenou ještě další, ta má na sobě takovou podkovu, takže do té můžete kousat jak chcete. A protože už máme profesionální armádu, tak je myšleno i na vojáky. Jednak existuje maskáčová lžíce pro běžné pěšáky a pak i lžíce s distinkcemi pro důstojníky a tam je samozřejmě nárameník, kde je příslušný počet hvězdiček a dalších symbolů, aby se vědělo, jaké šarži ta lžíce patří."

Foto: Muzeum rekordů a kuriozit
Netradiční sbírka lžic byla představena i na veletrhu Regiontour v Brně. Jak se líbila?

"Ano, líbila, protože mám několik dalších námětů. Přišli lidi a říkali: to je hezké, my bydlíme kousek od nádraží, ještě by měla být lžíce železničářská, měla by mít místo držadla mašinku. Máme pár typů, co by ještě mohlo dál vzniknout. Vzhledem k tomu, že jsou to roztomilá dílka, která nevznikala na zakázku nějaké reklamy nebo obchodu, ale vyloženě z čisté radosti z tvorby, tak to z nich i dýchá a je příjemné se do nich zahloubat."