Nabízí lásku, vyláká statisíce. Podvodů na internetu stále přibývá

Slibují lásku a společnou budoucnost a důvěřivé ženy přijdou o statisíce. Váš účet byl napaden, hrozí podvodníci, vložte peníze do bitcoin bankomatu. Vyhráli jste! Jaký je kód na bankovní kartě? Podvodů na internetu je nepřeberné množství.

Začíná to nevinně. Pohledný muž vás na facebooku požádá o přátelství. Následuje konverzace. A pak už je scénář stejný. Dotyčný je vdovec, pracuje jako americký voják či lékař v Sýrii či Jemenu, nebo na vrtné plošině. Slibuje hory doly, společnou budoucnost a podobně.

Po čase se vyskytne problém. Aby mohl jít dřív z vojenské služby, potřebuje peníze. Posílá balíček, ale je nějaký problém na celnici, potřebuje peníze. A důvěřivé zamilované ženy posílají statisíce. Životní úspory a často se i zadluží. Pak přichází na to, že se jednalo o podvod. Neustálé varování není nic platné.

Na centrální banku se denně obrací deset podvedených

Dalším podvodem na internetu jsou e-maily, telefonické manipulace a podobně. Těchto incidentů v poslední době podle České národní banky přibývá. Zavolá vám neznámé číslo a obratně vás přiměje nastavit aplikaci. A pak vám kompletně vyluxuje bankovní účet, říká viceguvernér ČNB Jan Frait.

Foto: Barbora Navrátilová,  Radio Prague International

"Podvodníci se nejčastěji snaží získat přístupové údaje do internetového nebo mobilního bankovnictví. Vytvářejí tlak na klienty, aby jim sdělili hesla, PINy a podobně."

Česká národní banka přijme každý den deset telefonátů podvedených lidí. O tom, že jsou podvody dobře propracované, ukazuje i skladba podvedených. Jsou mezi nimi podnikatelé, ale i města a obce. Často si na klienta ještě půjčí peníze a převedou na svůj účet.

Banka údaje zná, kdo je potřebuje, je podvodník

Jak uvedla Zuzana Silberová z České národní banky, podvodníci se v lidech snaží vyvolat pocit nejistoty a strachu a donutit je pod nátlakem svoje citlivé údaje k bankovnictví říct. Co tedy dělat?

Ilustrační foto: Adrian Swancar,  Unsplash

"Nenechat se dostat pod tlak, aby s vámi bylo manipulováno. Najděte v sobě sílu k tomu, abyste si ověřili, kdo vám volá. Mohu vás ujistit, že vaše banka po vás nikdy nebude chtít PIN k vašemu účtu."

"Banka to nepotřebuje vědět. Ona je zná. Jediný, kdo je potřebuje, je ten podvodník," dodává viceguvernér ČNB Jan Frait.

Podvodníci se v poslední době dokonce představují pod jménem lidí, kteří opravdu v bance pracují. Tvrdí, že váš účet byl ohrožen. Krátce na to zavolá tzv. kriminalista, a radí jak postupovat dál. Podvodníci pracují se strachem. Opět s cílem získat peníze z vašeho účtu.