Národní muzeum: Architektonický skvost plný skvostů

Historická budova Národního muzea

130 let vévodí Václavskému náměstí novorenesanční budova Národního muzea. Od stoletého výročí založení republiky září v novém hávu.

Národní muzeum | Foto: Rijksmuseum,  Wikimedia Commons,  CC0 1.0 DEED

Historie samotného muzea je ještě o pár desetiletí starší. Za jeho vznikem stála vlastenecky založená šlechta. Najít dostatečně reprezentativní prostory nějaký čas trvalo. Od roku 1891 se novorenesanční palác stal jednou z dominant Prahy. Dnes stojí na jednom z nejrušnějších míst v Praze mezi dvěma proudy magistrály. Těžko si představit, že stavbu původně obklopoval klidný park navazující na Koňský trh. Jezdecká socha svatého Václava nacházející se o několik metrů níže v horní části Václavského náměstí měla být původně součástí muzejní rampy. Autor sochy Josef Václav Myslbek s tím ale nesouhlasil.

V novém hávu

Panteon | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Ještě před pár lety byla budova muzea tmavá, začouzená desetiletími exhalací s průčelím, které narušily střely ze sovětských kulometů během okupace v roce 1968. Teď ale vše září novotou.  Nová fasáda, nablýskaný vestibul, lesknoucí se mozaikové podlahy. Italští řemeslníci, kteří je skládali, údajně spotřebovali tři a půl milionu mramorových kamínků. Výrazným prvkem jsou i velké obrazy na stěnách. Jsou na nich vyobrazeny čtyři slavné české hrady: Pražský hrad, Zvíkov, Křivoklát a Karlštejn.

Zadní chodbu ochozu před vstupem do výstavních sálů zdobí dvě von Schwanthalerovy sochy, vlevo je to básník a spisovatel Bohuslav Hasištejnský z Lobkovic a vpravo pak první pražský arcibiskup a rádce Karla IV. Arnošt z Pardubic. Panteon je oslavou osobností české vědy, umění a politiky.  Sbírky muzea zahrnují tisíce unikátů, vzácných mincí, minerálů, tím nejznámějším exponátem ale je nepochybně kostra plejtváka myšoka.

Oblíbená filmová kulisa

Hlavní schodiště Národního muzea se objevilo v řadě filmů | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Vybavíte si, jak ve filmu Casino Royale odchází James Bond z benátského hotelu hledat femme fatale, která ho svedla a pak zmizela s vyhranými penězi? Jedná se o hlavní schodiště Historické budovy. Samotné muzeum ve filmu Rudý baron představovalo německý císařský zámek. Také vstupní hala nebo Pantheon se objevily v řadě zahraničních i českých filmů. Namátkou jmenujme třeba Mission Impossible, novodobou adaptaci příběhu Jacka Rozparovače From Hell nebo český snímek Kawasakiho růže.

13
50.078928889641
14.430997749835
default
50.078928889641
14.430997749835
klíčová slova:

Související