Nejsilnější pivo na světě vaří U Medvídků
Víte, kde vaří nejsilnější pivo na světě? Je to pivovar U Medvídků. Najdete ho v domě z 15. století v centru Prahy.
"Bavíme se o nejsilnějším pivu podle stupně sacharizace. Nebavíme se o obsahu alkoholu. Přirozenou cestou má toto pivo obsah alkoholu jako u vína, což je 12,8 procent. Stupeň sacharizace je 33. Já to považuji za pivo těžké dezerství. Je náročné na přípravu. Zraje v dubových sudech půl roku. Proto je to pivo exkluzivní a máme ho permanentně vyprodané. Pivo stáčíme i do speciálních lahví s patentním uzávěrem. Další várka bude v září a už dnes máme pořadník na lahve. Dámy ho pijí v deckách a pánové si ho dávají i půl litru, což je hodně náročná záležitost," uvedl Vladimír Jančo provozní hospody U Medvídků.
Pivo tu popíjel i akční hrdina Jean-Claude van Damme
Kdo bude konzumací nejsilnějšího piva unaven, může si odpočinout v pivovarském hotelu. Některé z pokojů v domě z 15. století si zachovaly původní historické části, jako jsou gotické krovy a malované trámové stropy.
Jak už to bývá, většina domů či hospod je pojmenovaná po svých majitelích. A stejně je tomu také U Medvídků.
"Jeden z prvních majitelů této budovy se jmenoval Jan Medvídek. A od té doby se celé této oblasti a budově říkalo U Medvídků."
Zdejší pivnici navštěvují generace Pražanů a zahraničních turistů. Během studií tu bydlel například významný český politik František Ladislav Rieger, dodává Vladimír Jančo:
"Rozhodně sem chodili slavní hosté, spisovatelé, například Karel Čapek, Jaroslav Hašek. Přišly sem i slavné osobnosti z filmu, například tu byl Jean-Claude van Damme."
Mezi stálé hosty U Medvídků patřil i Alois Svojsík, český spisovatel a kněz, a naproti přes ulici pak bydlel slavný sochař Josef Václav Myslbek.
Medvídkovský sládek šéfoval i Měšťanskému pivovaru v Holešovicích
Historie prastarého pivovarského domu U Medvídků se datuje do počátku 15. století.
"Z této doby jsou dochovány písemné dokumenty. Rodina Vendulákových, kteří byli tehdy majiteli budovy, provozovala pivovar, ne restauraci, ale později, když se budova předávala z generace na generaci, tak roku 1898 už nebyly tyhle malé pivovary konkurenceschopné. Nastalo období průmyslových pivovarů. Tehdy se pivovar uzavřel a celá budova byla přestavěna na velkou restauraci."
Místo uzavřených malých pivovarů pak vznikl Měšťanský pivovar v Holešovicích, a jeho prvním ředitelem se stal poslední "medvídkovský" sládek Karel Vendulák. Ale restaurace zůstala.
"Restaurace fungovala až do období nástupu komunistů k moci. Budova byla majitelům v 50. letech zkonfiskována bez náhrady. Od té doby budova postupně chátrala a nebylo do ní investováno. Proto když v roce 1989 rodina Marečkova v restituci opět dostala celou budovu zpět k užívání, tak byla skoro v katastrofálním stavu."
Současní provozovatelé dům U Medvídků opět vzkřísili k životu. Zdejší minipivovar je vůbec nejmenší pivovar v České republice.
"Jsou tu otevřené kvasné kádě, pivo zraje v dubových sudech, je tu štokové chlazení. Lidi z celého světa si u nás objednávají hodiny vaření piva s odborným dozorem."
Speciálního piva se tu vyrobí asi 400 hektolitrů, což nepokryje ani poptávku U Medvídků.