Nejstarší otužilecký závod v Česku už po pětasedmdesáté

Memoriál Alfreda Nikodéma

Memoriál Alfreda Nikodéma se jmenuje po pražském zlatníkovi, který zpopularizoval sportovní otužování v předválečném Československu.

Alfred Nikodém | Foto:  Česká otužilecká unie

K upoutání pozornosti diváků Nikodém volil i netradiční metody – v ledové vodě plaval ve vojenské uniformě s puškou na zádech nebo s nohama v pytli. Ve své době byl velmi populární. K narozeninám mu chodili gratulovat ministři a další slavné osobnosti. V roce 1930 byl otevřen plavecký bazén pod Barrandovem a kvůli propagaci vyzval herec Vlasta Burian Alfreda Nikodéma k plaveckému závodu na 100 metrů. I to dokazuje tehdejší Nikodémovu oblibu v široké veřejnosti.

Memoriál Alfreda Nikodéma | Foto:  ČT24

Historická vystoupení otužilců na konci roku zpočátku neměla ani stálé datum, ani stálé místo. Jako Memoriál Alfréda Nikodéma se koná letos už 75. ročník. Největší zimu otužilci zažili v roce 1946. Kvůli více než dvacetistupňovému mrazu se jim u Železničního mostu nepodařilo prosekat plaveckou dráhu, voda okamžitě zamrzala a plavat se nedalo. Poprvé Alfred Nikodém uspořádal vánoční vystoupení otužilců ve Vltavě v roce 1923. Z plavání o vánočních svátcích u Národního divadla se postupně stal zvyk a časem i skutečná sportovní soutěž s mezinárodní účastí. Do Vltavy se tak v posledních ročnících ponořili i plavci ze Slovenska, Polska, Belgie, Argentiny nebo Ruska. Pouze loni větší účasti zabránila proticovidová opatření. Jinak se nejstarší otužilecké soutěže obvykle na Štěpána účastní až kolem čtyř stovek plavců všech věkových kategorií, od nejmladších až po svěží seniory s osmi křížky na krku.

klíčová slova:

Související