Největší plastická mapa Moravy je k vidění v Praze

morava2.jpg

Národní zemědělské muzeum v Praze vystavuje v těchto dnech unikátní velkoplošnou plastickou mapu Moravy. Jaký je původ tohoto exponátu a jaké jsou jeho obří rozměry uslyšíte v rubrice Česká nej... od Zdeňky Kuchyňové.

Plastická mapa Moravy se může pochlubit skutečně úctyhodnými rozměry. Měří 120 metrů čtverečních a je tedy větší, než mnohý dům. Jak uvedl ředitel Národního zemědělského muzea Přemysl Reibl, mapa má poněkud tajuplný původ.

"Nikde v archivech jsme o ní nenalezli nějakou přímou zmínku, ačkoliv je uložena přímo v Moravském zemském archivu v jeho pobočce v Kunštátu. Víme o ní, že byla vyrobena na základě map z tzv. druhého rakouského vojenského mapování z druhé poloviny 19. století. Je vytvořena velice zajímavou a pracnou technologií vyřezávání tenkých překližkových destiček podle vrstevnic o převýšení deset metrů, ale proč, za jakým účelem a kdy nemáme tušení. Je na ní podepsán architekt Kepka, který zemřel v roce 1926, takže z toho usuzujeme, že musela být vyrobena o něco dříve, pravděpodobně již před první světovou válkou."

Potom se opět o mapě jakákoliv zmínka ztrácí. Objevila se pouze na nezřetelné fotografii v jednom z katalogů brněnského muzea. Ten byl věnován židovským architektům. Na základě vzpomínek jednoho ze zaměstnanců zemského národního výboru v Brně byla pak na počátku 50. let uložena ve sklepě tohoto úřadu. A stopy mapy opět mizí.

"Na počátku 90. let se objevila již v archívu v Kunštátu, kde ji tamnější nadšenci poprvé složili, možná po téměř sto letech na zahradě zámku v Kunštátu. Zjistili,že se do sálu zámku nevejde, takže ji zase rozebrali a na Kunštátském zámku byl k vidění pouze malý výsek této mapy zachycující okolní region."

V roce 2001 byla plastická mapa Moravy krátce vystavena v Boskovicích, kde zabrala takřka polovinu sálu Sokolovny. Jak dodal ředitel Národního zemědělského muzea Přemysl Reibl, nyní je tedy poprvé k vidění na delší dobu v Praze.

"Mapa má rozměry 12 krát 10 metrů a když se k ní postavíte, tak máte pocit, jako kdyby jste letěla ve výšce deseti kilometrů nad Moravou."

Jaký je o ni zájem?

"Pozorujeme opravdu několikanásobné zvýšení příjmů ze vstupného i návštěvnosti, už tady byly stovky lidí."

Výstava je v muzeu doplněna ještě o soubor historických map, geodetických přístrojů a zeměměřičských pomůcek z 18-tého a 19-tého století.