Nemoc šílených krav

Evropou hýbou obavy z nové neléčitelné Creutzfeld-Jacobovy choroby, která způsobuje degenerativní rozklad mozku. Zatímco známá forma nemoci se objevovala řídce jen u starých lidí, její nová forma objevená v devadesátých letech zabíjí i v mládí. Vážné podezření, které mnozí vydávají za jistotu, že totiž Creutzfeld Jacobova nemoc se přenáší na člověka z hovězího dobytka nemocného BSE, mění stravovací návyky a způsobuje vážné potíže zemědělství. Skeptičtí vědci, k nimž patří i Zdeněk Pospíšil, prof. veterinární univerzity v Brně, se snaží uklidňovat veřejné mínění. Připravil Vilém Faltýnek.

Nemoc se v Evropě s největší pravděpodobností rozšířila proto, že dobytek byl přikrmován živočišnou bílkovinou, po které zvířata rychle a levně rostla. Tou zázračnou potravou byla masokostní moučka, vyráběná z kafilerních zbytků uhynulých krav. Jiný způsob přenosu zatím, opět podle vědců, nebyl prokázán. Zdá se, že stejně, jako se krávy mohou nakazit pouze potravou, stejně tak je nemoc přenosná i na člověka. Konzumací produktů z hovězího dobytka. Nejnebezpečnější je jíst salámy, do nichž se melou, nebo alespoň před skandálem mlely, celé kusy hovězích hlav včetně mozku. Svalovina je bezpečnější. Naproti tomu mléko zatím platí za relativně bezpečné. Vedle toho je ale řada produktů, které proti očekávání patří k hovězím produktům také, počínaje konzervačními přísadami v mléce, v jogurtech, přes želatinu v gumových bonbónech, až po některé léky. V jedné pražské masně jsem se zeptal zákazníků, jestli se nebojí jíst uzeniny. Případů BSE v zemích, které byly zasaženy nejvíce, ubývá, ale zato se objevuje i v zemích, které se dosud domnívaly, že se jim nemoc vyhnula. Češi se zatím cítí relativně v bezpečí, protože na našem území zatím nebyl diagnostikován žádný případ BSE. Přesto státní orgány zavádějí řadu preventivních opatření. Veterináři testují zvířata s příznaky nervového onemocnění, namátkově vybrané kusy a všechny uhynulé kusy. Připravuje se nový způsob testování. Je zakázán dovoz hovězího téměř z celé Evropské Unie. V těchto dnech také transfúzní stanice zpřísnily kritéria pro dárcovství krve. Začaly odmítat dárce, kteří pobývali v letech 1980 až 1996 déle než půl roku ve Velké Británii nebo Francii. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ota Černý tvrdost tohoto kroku zdůvodňuje: Profesor Pospíšil ovšem obavy opět tlumí: Na oblast veterinární i humánní medicíny se mozná nejlépe vztahují slova ministra zemědělství Jana Fencla: Důvodů k opatrnosti není nikdy dost. Zkušenost s virem HIV, který se šířil krví tak dlouho, dokud nebyla tato cesta přenosu jednoznačně prokázána, je zřejmě státním orgánům ponaučením.

A na závěr ještě jednou hlas lidu. Ačkoliv české masokombináty upozoňují na snižující se zájem o hovězí maso na českém trhu, naše anketa nic takového nepotvrzuje. Český občan se zřejmě začne problémem vážně zabývat tehdy, až Creutzfeld-Jacobova nemoc zaklepe na jeho vlastní dveře.