Realita a představy o české rodině

Foto ilustrativa: archivo de Radio Praga

Jak vypadá česká rodina na začátku roku 2003 a jak se liší představy lidí o rodině od skutečnosti? Na tuto otázku hledal odpověď Jaromír Marek.

Jak si Češi představují ideální rodinu a jaká je realita? Samozřejmě, že odlišná. Na otázku, kdo se má pečovat o děti, vařit, nakupovat potraviny nebo uklízet, odpověděla většina dotázaných jasně: oba partneři stejnou měrou. Skutečnost je ale jiná. Například polovina oslovených lidí uvádí, že muž a žena by se měli dělit o úklid rovným dílem. Jenže ve skutečnosti tento model funguje pouze v každé čtvrté rodině. Ve zbývajících třech čtvrtinách domácností uklízejí pouze ženy. Podobné je to také s nakupováním nebo péčí o děti. Naopak mužům, kteří zase zajišťují domácnost finančně, zůstává dost volného času na koníčky a záliby. Téměř v každé třetí rodině je to výhradně muž, kdo se věnuje koníčkům. Přitom bezmála devadesát procent lidí by považovalo za správné, aby oba manželé věnovali svým zálibám stejné množství času. Nebo jiný příklad, byť ideální rodina má mít dvě až tři děti, drtivá většina Čechů má dítě jedno. Jak to tedy ve skutečnosti je? Pokračuje Petra Šamanová z Centra pro výzkum veřejného mínění.

"Naše představy o rodině kopírují tradiční model: muž zajišťuje rodinu, žena se stará o domácnost a o děti. Těch, kteří si myslí, že by to měl dělat muž, těch je minimálně. na druhé straně, muž je ten, který se má starat o finanční zajištění."

Tento rodinný model je více méně univerzální a v podstatě na něj nemá vliv třeba vzdělání obou partnerů. Existují však generační rozdíly.

"Věková skupina 30-44 let se ukazuje jako tolerantní. Více straní rovnoprávnosti obou partnerů ve volném čase, koníčcích a podobně. Na druhé straně senioři nad 60 let zastávají tradiční pohled."

Proč se ideály a realita tak výrazně liší? Jak se vlastně vytváření hodnotové postoje. Pokračuje Adéla Seidlová z Centra pro výzkum veřejného mínění.

"První jsou hodnoty lidí, které říkají, jak se chovat. Nejprve se mění hodnotová orientace. Prvně se musí stát pro ženy angažovanost nějakou hodnotou. A muži, ti to ženám vlastně jakoby přiznávají. Až takto zpětně se mění jejich hodnotová orientace."

Model české rodiny se však přece jen mění. Mění se i představy lidí o rodině, manželství. Dnes například považují Češi za ideální věk pro uzavření sňatku kolem třiceti let. Zajímavé je, že některé názory jsou docela odlišné od názorů, běžných například v západní Evropě.

"Česká veřejnost má rozdílné názory na vztah k partnerství a manželství, zde je velmi tolerantní, a rodičovství. Tady je naopak velice konzervativní. Panuje názor, že pokud lidé chtějí mít děti, musí vstoupit do manželství, které dítě podle jejich názoru lépe zabezpečí. Čím dál méně lidí si myslí, že výchova dítěte jedním rodičem, je stejně dobrá jako výchova oběma rodiči."

Zůstává otázkou nakolik jsou tyto názory a hodnotové postoje trvalé. Sociologové tvrdí, že se dříve či později změní. Více Adéla Seidlová.

"Přiblížení západnímu modelu jde ruku v ruce s otevřením společnosti na západ. Je to otázka jedné generace, která bude moci volně migrovat po Evropě a přebírat tamní modely chování. Souvisí to se společenskou transformací, kterou procházíme a procházet ještě budeme."