Romové slavili svůj svátek

Věra Bílá při oslavách Romského svátku

Romové po celém světě slavili svůj svátek - Mezinárodní den Romů. Oslavy v Česku probíhaly v několika městech a měly především kulturní charakter. O svátku, jeho tradici v Čechách a konkrétním programu oslav, hovořil s romskými organizátorkami Herbert Brynda.

Tehara sas maškarutno Romano dives. Romové slavili svůj Mezinárodní den. Tolik překlad do češtiny. Celosvětová emancipace Romů vyvrcholila 8.dubna 1971, kdy se v Londýně konal první mezinárodní romský kongres, který přijal romskou vlajku a hymnu. Od počátku devadesátých let je pak Osmý duben Mezinárodním dnem Romů. V Česku se svátek slavil teprve potřetí. Na to, jakou má v Česku svátek tradici a kdo se ho účastní, jsem se zeptal novinářky Jarmily Balážové:

"V českých zemích má tradici od poloviny 90.let a organizovat se je snaží především aktivisté a studenti v jednotlivých městech, ale je pravda, že ten svátek ještě není běžně známý řadovým Romům, natož lidem z majority. Snahou organizátorů těchto různých oslav je právě ten svátek přiblížit jak Romům samotným, tak majoritě. Ten svátek by měl být především o tom, že Romové na celém světě si v ten den uvědomují, že jsou jakýmsi evropským národem, byť bez vlastního území, že mají nějakou identitu, společný jazyk a společnou kulturu."

Čeští Romové se veselili v několika městech: v Pardubicích vyhrávala romská kapela, Brnem prošel svíčkový pochod, menší akce se konaly také v Ústí či Lysé nad Labem. Hlavní oslavy ovšem probíhaly v Praze. Romská koordinátorka Martina Horváthová přibližuje jejich program:

"Oslavy začaly v pondělí, kdy proběhla vernisáž fotografií a vyvrcholení oslav bylo v úterý, kdy byl v klubu Rock Café takový komponovaný program. Dopoledne proběhlo promítání s diskusí, toho promítání se zúčastnili jak romští, tak neromští studenti a diskutovali jsme na téma rasismus kolem nás. Potom proběhlo čtení poezie a prózy romských autorů a oslavy vyvrcholily koncertem Věry Bílé a skupiny Kale."

Na rozdíl od balkánských zemí, ale třeba i od Polska, nemá Mezinárodní den Romů v České republice takovou tradici, ani majoritní společnost o svátek příliš neprojevuje zájem. Čestnou výjimkou je bývalý zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl, který na otázku, jestli romský svátek slaví odpověděl:

"Ano, slavím. A jsem hlavně rád, že ho slaví Romové, protože je to součást romské emancipace. Já se totiž domnívám, že integrace romské menšiny do většinové české společnosti se nemá dít asimilací nebo převážně asimilací, ale hlavně pomocí emancipace. To znamená, že si Romové uvědomí, kdo jsou, že jsou Romové, že mají nějakou historii, kulturu, zvyky a jazyk; že toto budou pěstovat a zároveň, že to budou nabízet jako určitou zvláštnost, jako určitý prvek různosti většinové společnosti."

Dodejme, že čeští Romové původně uvažovali o tom, že by se pokoušeli prosadit uzákonění Mezinárodního dne Romů jako státního svátku. Z myšlenky však sešlo, byla totiž podle Jarmily Balážové příliš "násilná".