Skončí v Česku branná povinnost o dva roky dříve?

Přísaha

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík předložil vládě záměr zrušit k 31. prosinci 2004 základní vojenskou službu, tedy o dva roky dříve, než se doposud předpokládalo.

Návrh zákona, který základní vojenskou službu ruší, musí ministerstvo teprve vypracovat. V pondělí se návrhem zřejmě bude zabývat celá vláda a Poslanecká sněmovna by ho měla obdržet v listopadu.

Ministr Tvrdík svůj záměr zdůvodnil takto:

"Armáda se v tuto chvíli domnívá, že koncentrace na jiný cíl nebo na jiný úkol než profesionalizace Armády České republiky už je pro nás z hlediska vojensko-odborného a dalších pouhým zbytečným úkolem. V tuto chvíli jsme v situaci, kdy máme jasné podklady o tom, že předčasné ukončení vojenské základní služby je pro nás varianta i nejlevnější."

Potvrzuje to i analýza, kterou si ministr Tvrdík nechal vypracovat. Ta ukázala, že co nejrychlejší úplné zrušení základní vojenské služby je finančně efektivnější než její postupné zkracování. Na otázku, zda se dá profesionální armáda vybudovat během půl druhého roku, ministr Tvrdík odpověděl:

"Nás velmi překvapuje pozitivní zájem o službu v ozbrojených silách. Je velmi pravděpodobné, že hlavním dopadem je poměrně vysoká nezaměstnanost v tuto chvíli panující v České republice. Nám v této chvíli vychází, že nám bude stačit nabrat pouze 2 133 specialistů v průběhu dalších dvou let, kteří jsou schopni nahradit posledních 5 400 vojáků základní služby v roce 2005. Ten úkol je reálně splnitelný a mohu říct, že již 500 zájemců, kteří by začali od 1. července sloužit v tzv. doplňku v Českém Krumlově, máme v tuto chvíli nabráno a jsou k dispozici."

Také plukovník Dušan Ryban, který za profesionalizaci armády zodpovídá, tvrdí, že jedním z faktorů, který umožňuje postupovat tak rychle, je neočekávaně vysoký zájem o profesionální službu u vojska:

"V současné době registrujeme asi 5 200 žadatelů, to znamená lidí, kteří zažádali o službu v armádě. Je to víc než jsme čekali. Kvalitu těchto lidí posuzujeme ve výběrovém řízení. Úspěšnost výběru se nám dlouhodobě pohybuje okolo 75 procent."

Armáda také našla způsob, jak zajistit, aby byl naplněn poslední ročník branců. Těm, kdo budou odvedeni jako poslední, chce podle náměstka ministra obrany Miroslava Kostelky tento handicap od poloviny příštího roku nahradit:

"Pociťujeme jakousi motivační snahu k tomu, aby nám skutečně těch zhruba 5 400 vojáků nastoupilo. Proto chceme, aby dostávali od určité doby, tedy od 1. července, služné ve výši minimální mzdy snížené o sociální odvody, čili zhruba 4 600 korun měsíčně."

Zákon o zrušení základní vojenské služby se dotkne asi 30 až 40 jiných zákonů a vyhlášek. Zrušením služby od roku 2005 ale armáda ušetří v daném časovém horizontu půl miliardy korun.