Špidla přiznal: korespondenční volby jsou potřeba

Vladimír Špidla v Kladně na akci pro podporu vstupu ČR do EU, foto: ČTK

Pouhých pár hodin před zahájením historického referenda o vstupu České republiky do Evropské unie ještě vyzvali premiér Vladimír Špidla a předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek občany, aby v referendu zvolili ANO. Pro Čechy žijící v zahraničí máme navíc dobrou zprávu - premiér připustil, že je potřeba zavést korespondenční volby. Bližší informace má Milena Štráfeldová:

Nejvyšší ústavní činitelé do poslední chvíle přesvědčovali občany, aby přišli k evropskému referendu a hlasovali pro naše členství v unii. Premiér Vladimír Špidla v sídle sociální demokracie, v pražském Lidovém domě, zopakoval důvody, které hovoří pro náš vstup do Evropy:

Vladimír Špidla v Kladně na akci pro podporu vstupu ČR do EU,  foto: ČTK
"Jsem pevně přesvědčen, že pro Českou republiku je výhodné rozhodnout se ANO, překonat důsledky 2. světové války a zintegrovat se do Evropské unie."

Premiér zdůraznil, že cílem rozšíření unie je stabilizace evropského ekonomického, sociálního a politického modelu. Pro členství v unii se rozhodli už všichni naši sousedé, kteří mají stejné dějinné zkušenosti jako my. Vladimír Špidla současně varoval, že možnost zapojit se do unie by občané neměli propást.

"Je zřejmé, že v žádném případě nebude možné toto rozhodnutí opakovat, že ti, kteří si říkají, že by to šlo nanečisto, se mýlí. Nejbližší možný termín není stanoven a historické příležitosti se nevracejí."

Naše členství v unii podporuje i předseda sněmovny Lubomír Zaorálek. Podle něj je ale rozšířená Evropská unie pro současné členy i kandidáty především velkou výzvou:

"Já bych rád řekl, že my dnes nevstupujeme do prostředí, které by bylo harmonické, nevstupujeme do Evropy, jejíž tvář by byla jednoznačně dána. Vstupujeme do ní dokonce v době, kdy se o té podobě poměrně velmi intenzívně diskutuje. Vyžaduje určitou odvahu do této debaty vstoupit. Skoro bych řekl, že Evropa dnes potřebuje určitou koalici odvážných k tomu vytváření oné nové Evropy."

Podle zákona o referendu nemohli tentokrát Češi žijící v zahraničí hlasovat na zastupitelských úřadech, a pokud i oni chtěli o našem členství v unii rozhodnout, museli přicestovat do České republiky. Krajané toto opatření velmi kritizovali. V příštích volbách už by tomu mělo být jinak - premiér připustil, že je potřeba zavést korespondenční volby:

"Myslím si, že to je otázka, která je na místě, korespondenční volby jsou věc, o které je třeba uvažovat, korespondenční volby jsou potřeba."