Vláda neodškodní oběti dvacetileté okupace Československa

Srpen 1968 v ulicích Prahy

Oběti dvacetileté okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy zatím nemohou počítat s tím, že by se od českého státu dočkaly odškodnění. Vláda totiž ve středu odmítla návrh opoziční Občanské demokratické strany, podle něhož by měli lidé, kteří byli od srpna roku 1968 nějakým způsobem poškozeni okupačními vojáky, dostat finanční satisfakci. Více k tématu Josef Kubeczka.

Šestice poslanců ODS nedávno navrhla, aby příbuzní občanů Česka, kteří byli okupanty zabiti, dostali milion korun. Lidé vážně zranění nebo znásilnění by měli nárok na půl milionu a lidé s lehčím zraněním na sto tisíc korun. Ve zmíněném období bylo podle střízlivých odhadů zabito zhruba 70 lidí. Stovky dalších byly zraněny. Vláda považuje návrh občanských demokratů za "všeobecně špatný" a zdůvodňuje nemožnost odškodnění především tím, že někteří občané už byli odškodněni na základě smlouvy mezi bývalým Československem a Sovětským svazem.

Šéf resortu financí Bohuslav Sobotka si navíc stěžuje na to, že výše navrhovaných náhrad desetkrát převyšuje odškodnění, poskytnuté obětem nacistické perzekuce. Bývalá disidentka, dnes komentátorka Lidových novin Petruška Šustrová má jiný názor:

Milouš Jakeš a Jozef Lenárt  (vpravo)
Někteří poškození ale sami říkají, že jakékoliv peníze jim nemohou vrátit zdraví.

"To je samozřejmé, ale stát má jen málo možností, jak vyjádřit svou úctu a vážnost a finanční odškodnění je jednou z nich. Tady nejde o to platit někomu za to, že byl statečný. To je prostě symbolické vyjádření a těch obětí zdaleka není tolik, aby to mělo na státní rozpočet vážný dopad."

V souvislosti s rokem 1968 je třeba připomenout, že nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová dala v úterý zapravdu červnovému rozhodnutí soudů, které vysoké funkcionáře předlistopadového režimu Milouše Jakeše a Jozefa Lenárta zprostily obžaloby z vlastizrady. A co o tom soudí Petruška Šustrová?

Srpen 1968 v ulicích Prahy
"Mně to je samozřejmě líto, protože bych docela byla ráda, kdyby bylo možné na někoho ukázat prstem, ale mám s tím sama také problémy. Politické provinění a trestně-právní vina jsou totiž dvě rozdílné věci a nelze je směšovat. Není možné si vymýšlet falešná obvinění jenom proto, aby bylo možné někoho odsoudit. Bohužel, podle tehdejších zákonů se ti lidé velezrady nedopustili, protože by museli zradit v první řadě socialismus. To byla taková obezlička těch zákonů, že důležité nebylo, co žijí a cítí lidé, ale právě to zřízení. A to tedy oni rozhodně zradit nehodlali."

A morální satisfakce, morální odsouzení?

"Vy myslíte, že oni nejsou morálně odsouzeni? Já si myslím, že všichni slušní lidé si o nich myslí svoje."