Václav Klaus vede v žebříčku popularity

Václav Klaus

Hlava státu, prezident Václav Klaus je nejpopulárnějším politikem v zemi. Vůbec poprvé tak předstihl dosud dlouhodobě nejvýše hodnoceného politika Česka, Stanislava Grosse. Co je důvodem toho, že se po roce svého působení ve funkci těší takové oblibě, zjišťoval Josef Kubeczka.

Příznivý byl pro prezidenta Klause lednový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění. Jeho výsledek sdělila jedna z autorek průzkumu, Alice Glasová.

"Prezidentu Václavu Klausovi loni v lednu před zvolením důvěřovalo 35 procent dotázaných. Během roku se to zdvojnásobilo až na 69 procent důvěřujících."

Stanislava Grosse předstihl Václav Klaus o devět procent hlasů. Tak obrovský nárůst popularity asi málo kdo očekával. Na důvody jsem se zeptal politologa Bohumila Doležala.

"Já si myslím, že je to jednak velká gravitační síla jeho funkce, protože prezident je u nás polobůh. Druhá věc je, že pan prezident Klaus provádí velmi cílevědomou populistickou politiku, cení zuby na národ a on to umí. Má trošku lepší představu o tom, co lidi pálí, než jeho předchůdce a po technické stránce to zvládá. Třetí věc je, že prezident má hodně vysoké postavení, ale při tom vlastně o ničem nerozhoduje. Nepopulární záležitosti dělá vláda, tak že Špidlova popularita klesá, kdežto Klausova stoupá. Václav Klaus si dokonce může dovolit na jeho adresu utrousit: Ty, ty, socialisto! Díky tomu také zvyšuje preference."

Václav Klaus vidí za příznivými výsledky průzkumu veřejného mínění skutečnost, že dlouhodobě zastává pevné názory. Ty však vždy byly značně vyhraněné a jen stěží si lze představit, že by mu přidávaly na popularitě. Mají snad lidé tak krátkou paměť?

"Myslím si, že názory pana prezidenta v tom hrají roli spíše podružnou. Popularita osobností, politiků, to je věc, na které ve skutečnosti v politickém dění strašně málo záleží. To, na čem záleží, jsou preference politických stran. Populární osobnosti jsou u nás většinou ti, kteří toho dělají co nejméně a tím pádem toho také nejméně zkazí. Jakmile ti lidé začnou něco dělat, nebo jsou donuceni něco dělat, dostanou se do nějaké situace, kdy se musí rozhodnout a to rozhodnutí vyjde najevo, tak jejich preference začínají klesat."

Proti tomu ale lze namítnout, že prezident republiky by přece měl být nadstranický.

"Já jsem tím nechtěl říct, že snad Václav Klaus nějakým způsobem frapantně porušuje zásadu nadstranickosti, i když si myslím, že ty vazby na ODS více méně přetrvávají. Lidé berou v úvahu, že tu máme prezidenta, který umí reprezentovat, který se umí chovat, který má nějaké vystupování, který se o ně zajímá a který je žádným způsobem nepoškozuje, protože vlastně nemůže nic rozhodnout."

Václav Klaus prohlásil, že se stále neohlíží na výsledky průzkumů veřejného mínění. Nárůst obliby u veřejnosti pokládá za výsledek své dosavadní konzistentní činnosti. Pokud tomu lidé rozumějí, je prý potěšen.